Με θετικά σχόλια υποδέχεται ο γερμανικός Τύπος την νέα επιτυχή έξοδο της Κύπρου στις αγορές που της εξασφάλισε 1,5 δις ευρώ με επιτόκιο 2,4%, όπως αναφέρει στην επισκόπηση τύπου η Deutsche Welle, σημειώνοντας «γιατί δεν τα καταφέρνει και η Ελλάδα;».
Εκμεταλλευόμενη την ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία μετά τη σημαντική αναβάθμισή της από την Standard & Poor´s, η Κύπρος προχώρησε τη Δευτέρα στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου, καταφέρνοντας να αντλήσει 1,5 δις ευρώ από τις αγορές με επιτόκιο 2,4%, την ώρα που οι προσφορές των συνολικά 279 επενδυτών ξεπέρασαν τα 5,675 δις ευρώ.
Στο θέμα αναφέρεται η σημερινή Frankfurter Allgemeine Zeitung υπό τον τίτλο «Η Κύπρος τολμά», σημειώνοντας ότι «δεν πέρασαν μόλις λίγες μέρες για να αξιοποιήσει η Κύπρος τη στήριξη που της παρείχε η αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Την Τρίτη η χώρα εξέδωσε 10ετές ομόλογο ύψους 1,5 δις ευρώ. Οι προσφορές κυμάνθηκαν στα 5,7 δις ευρώ. […] Προ ημερών ο Οίκος Αξιολόγησης Standard & Poor´s είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της νησιωτικής χώρας από BB+ σε BBB-».
Ένταξη και στο QE;
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «έτσι η χώρα αποκτά και πάλι επενδυτική βαθμίδα: συγκεκριμένοι θεσμικοί επενδυτές μπορούν να επενδύουν και πάλι σε αυτά τα ομόλογα ενώ επιπλέον η Κύπρος πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Διότι για να γίνει αυτό, ένας οίκος πρέπει να αξιολογεί μια χώρα τουλάχιστον με την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό συνέβη μετά την αναβάθμιση από την S&P. Μπορεί το πρόγραμμα της ΕΚΤ να εκπνέει στα τέλη του έτους, ωστόσο οι εναπομείνασες αγορές ύψους 15 δις ευρώ το μήνα θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό στήριγμα για την Κύπρο».
Μόλις σε τρία χρόνια η Κύπρος εγκατέλειψε τα μνημόνια
Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι μόλις πριν από πέντε χρόνια «το ΔΝΤ και οι χώρες της Ευρωζώνης αποφάσιζαν ένα πακέτο βοήθειας για την Κύπρο ύψους 10 δις ευρώ. Αυτό ήταν αναγκαίο διότι το εκεί τραπεζικό σύστημα βρέθηκε στα πρόθυρα της καταστροφής λόγω των στενών διασυνδέσεων με την Ελλάδα αλλά και της κρίσης στην αγορά ακινήτων. Το 2016 η Κύπρος εγκατέλειψε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης. Οι αναλυτές της S&P θεμελιώνουν την αναβάθμιση παραπέμποντας στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και στις καλές αναπτυξιακές προοπτικές».
HB: Οι διαφορές Ελλάδας και Κύπρου
Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου απασχόλησε τις τελευταίες μέρες και άλλα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Η οικονομική Handelsblatt σημείωνε προ ημερών ότι «Στις κεφαλαιαγορές η Κύπρος παίζει και πάλι στην πρώτη κατηγορία».
Η εφημερίδα σχολίαζε, μεταξύ άλλων, ότι «η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την εκπληκτική πρόοδο που σημείωσε η Κύπρος στην αντιμετώπιση της κρίσης. Την ώρα που η γειτονική Ελλάδα κατάφερε να εγκαταλείψει το πρόγραμμα διάσωσης μετά από 8 χρόνια συνεχίζοντας μάλιστα να μην έχει πρόσβαση στις αγορές, η Κύπρος ολοκλήρωσε το πρόγραμμα προσαρμογής σε λιγότερο από τρία. Από τα διαθέσιμα 10 δις ευρώ, η χώρα χρειάστηκε μόλις τα 7,3 δις. Σήμερα η Κύπρος θεωρείται ένα θετικό παράδειγμα μιας επιτυχημένης διάσωσης. Σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις στην Αθήνα, οι πολιτικοί στη Λευκωσία οικειοποιήθηκαν το πρόγραμμα προσαρμογής. Στην Κύπρο υπάρχει μεγαλύτερη διάθεση για πολιτική συναίνεση απ΄ ότι στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το σχετικά μικρό μέγεθος της κυπριακής οικονομίας, διευκόλυνε τον συντηρητικό πρόεδρο Αναστασιάδη στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων».