Σεισμός 5,7 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα στην Κρήτη, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους του νησιού. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο εντοπίστηκε επτά χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Γουδουρά Λασιθίου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα πέντε χιλιόμετρα.

Για τη σεισμική δόνηση μίλησε στην ΕΡΤnews και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, δίνοντας τις πρώτες εκτιμήσεις για το φαινόμενο.

Όπως δήλωσε ο κ. Λέκκας: «Έχουμε έναν σεισμό νότια του Λασιθίου. Το πρώτο μέγεθος είναι 5,5 στον θαλάσσιο χώρο στα 5 χιλιόμετρα βάθος. Δεν έχουμε ακόμα δει τα ακριβή στοιχεία του σεισμού γιατί είναι το αυτόματο σύστημα, θεωρώ ότι είναι ένας σεισμός ο οποίος θα έγινε αντιληπτός σε μεγάλο εύρος και στην Κρήτη και στην Κάσο και στην Κάρπαθο, αλλά περισσότερα στοιχεία αυτή τη στιγμή δεν έχουμε. Περιμένουμε ουσιαστικά τις καταγραφές για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε την όλη κατάσταση».

Πρόσθεσε επίσης: «Είναι κοντά στη Χέρσο, πρέπει να έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλο το Λασίθι και στην υπόλοιπη Κρήτη. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται το ακριβές μέγεθος και η ακριβής θέση, στα 5 χιλιόμετρα είναι επιφανειακός ο σεισμός, αλλά τα επιμέρους στοιχεία και τα ακριβή στοιχεία θα τα ξέρουμε σε λίγη ώρα».

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Άκη Τσελέντη η δόνηση είχε μέγεθος 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εντοπίστηκε 405 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της Αθήνας, 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Γουδούρα Λασιθίου, στον θαλάσσιο χώρο. Όπως ανέφερε ο σεισμολόγος, ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Κρήτη, ωστόσο χαρακτήρισε το φαινόμενο αναμενόμενο, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τόνισε επίσης ότι τους τελευταίους μήνες είχε καταγραφεί έντονη μικροσεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Ο Άκης Τσελέντης συνέστησε στους κατοίκους να τηρήσουν τα γνωστά μέτρα προστασίας για τις επόμενες ημέρες και να ζητήσουν από μηχανικούς να ελέγξουν τα παλαιά κτίρια που παρουσιάζουν σημάδια καταπόνησης. Επεσήμανε ότι λόγω του μικρού εστιακού βάθους των 10 χιλιομέτρων, αναμένονται αρκετοί μικρότεροι σεισμοί στα επόμενα 24ωρα.

Παράλληλα, συνέστησε να αποφεύγονται τα μπάνια στη θάλασσα για λίγο διάστημα, καθώς ακόμη και ένα θαλάσσιο κύμα ύψους μισού μέτρου μπορεί να είναι επικίνδυνο για μικρά παιδιά.

Σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 21 χλμ. νότια του Γουδουρά Λασιθίου

Σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 08:28, σε απόσταση 408 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 21 χλμ. νότια του Γουδουρά Λασιθίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
0 /50
0 /2000