Με το νέο του βιβλίο«Οχτώ βουνά» ο ιταλός συγγραφέας Πάολο Κονιέττι εξερευνά τις περιστασιακές αλλά ακλόνητες σχέσεις των ανθρώπων, τη δυνατότητά τους να μαθαίνουν και να αναζητούν τη θέση τους στη ζωή.

«Θα μπορούσα να πω πως άρχισα να γράφω αυτή την ιστορία όταν ήμουν μικρό παιδί, γιατί είναι μια ιστορία που μου ανήκει με τον τρόπο που μου ανήκουν και οι αναμνήσεις μου. Τα τελευταία χρόνια, όταν με ρωτούν για τι πράγμα μιλάει, απαντώ στερεότυπα: για δυο φίλους κι ένα βουνό. Ναι, ακριβώς γι’ αυτό μιλάει».

Π.Κ.

Ο Πιέτρο είναι ένα αγοράκι της πόλης, μοναχικό και λίγο κακότροπο. Τους γονείς του Πιέτρο τούς συνδέει ένα κοινό πάθος: γνωρίστηκαν στο βουνό, ερωτεύτηκαν στο βουνό και μάλιστα παντρεύτηκαν στα ριζά των Τριών Κορυφών του Λαβαρέντο. Το βουνό τούς ένωνε πάντα, ακόμα και στην τραγωδία, και τώρα ο επίπεδος ορίζοντας του Μιλάνου τούς γεμίζει θλίψη και νοσταλγία. Όταν ανακαλύπτουν το χωριουδάκι της Γκράνα, στα ριζά του Μόντε Ρόζα, νιώθουν πως βρίσκονται πια στο σωστό μέρος: ο Πιέτρο θα περάσει όλα του τα καλοκαίρια σ’ εκείνο τον τόπο που ήταν «κλεισμένος ψηλά από κορφές γκρίζες σαν το σίδερο και χαμηλά από έναν γκρεμό που εμπόδιζε την πρόσβαση», τον διασχίζει ωστόσο ένας χείμαρρος που γοητεύει τον Πιέτρο από την πρώτη στιγμή. Εκεί τον περιμένει ο Μπρούνο. Ένα παιδί που έχει την ίδια ηλικία με τον Πιέτρο, όμως αυτός, αντί να κάνει διακοπές, πηγαίνει τα γελάδια στο βοσκοτόπι. Αρχίζουν έτσι τα καλοκαίρια εξερευνήσεων και ανακαλύψεων, ανάμεσα στα εγκαταλειμμένα σπίτια και στον μύλο, στα πιο κακοτράχαλα μονοπάτια. Το βουνό είναι γνώση, είναι ένας γνήσιος τρόπος ν’ ανασαίνεις και θα είναι η πιο αληθινή του κληρονομιά: «Να τη, λοιπόν, η κληρονομιά μου: μια απόκρημνη πλαγιά, χιόνι, ένας σωρός λιθάρια, ένα πεύκο». Μια κληρονομιά που ύστερα από πολλά χρόνια θα τον ξαναφέρει κοντά στον Μπρούνο.

• Tον συγγραφέαΠάολο Κονιέττι (Paolo Cognetti),νικητή τουΒραβείου Strega (Premio Strega Giovani / Premio Strega 2017),υποδέχεται τοΜέγαροΜουσικήςτηΔευτέρα 26Φεβρουαρίουστις7τοβράδυστο πλαίσιο των εκδηλώσεων τουMegaron Plusσε συνεργασία με τοΙταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτοκαι τιςΕκδόσεις Πατάκη. Τον ιταλό συγγραφέα θα συστήσει στο κοινό ηΆννα Παπασταύρου, μεταφράστρια στα ελληνικά του μυθιστορήματός του«Τα οχτώ βουνά», το οποίο κυκλοφορεί από τιςΕκδόσεις Πατάκηκαι επίσης έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις στη Γαλλία (prix Médicis étranger) και τη Βρετανία (English Pen Translates Award). Μετά το πέρας της ομιλίας του (στα ιταλικά με ταυτόχρονη μετάφραση), οΠάολο Κονιέττιθα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του. Ηείσοδοςγια το κοινό είναιελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποίαθα διανέμονται από τις 17:30.

Η εκδήλωση του Μεγάρου θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας Δίαυλος (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Ο συγγραφέας Πάολο Κονιέττι είναι γεννημένος στο Μιλάνο το 1978 και έχει γράψει αρκετά βιβλία («Manuale per ragazze di successo» (2004), «Una cosa piccola che sta per esplodre» (2007), «Sofia si veste sempre di nero» (2012) και «A pesca nelle pozze più profonde» (2014). Είναι επιμελητής της ανθολογίας διηγημάτων «New York Stories»(Einaudi, 2015). ΤοΒραβείο Stregaαποτελεί τη σπουδαιότερη λογοτεχνική διάκριση της Ιταλίας και έχει απονεμηθεί σε πεζογράφους διεθνούς ακτινοβολίας, όπως ο Αλμπέρτο Μοράβια, ο Ουμπέρτο Έκο, ο Τσέζαρε Παβέζε κ.ά.