Ο Έι Τζέι Φιν είναι αμερικανός συγγραφέας, γεννημένος στην Νέα Υόρκη. Έζησε για περίπου δέκα χρόνια στην Αγγλία πριν επιστρέψει στην πατρίδα του. Έχει συνεργαστεί με τους Los Angeles Times, την Washington Post και το Times Literary Supplement. Η «Γυναίκα στο παράθυρο» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα και κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Ένα μυθιστόρημα που δεν πάει καθόλου άσχημα, αν αναλογιστεί κανείς πως κυκλοφορεί ήδη σε 38 χώρες, έγινε best seller στους New York Times, ενώ αναμένεται να μεταφερθεί στον κινηματογράφο από τη Fox.

Το πραγματικό όνομα του συγγραφέα είναι Ντάνιελ Μάλορι και ο ίδιος έχει δηλώσει πως έχει για χρόνια αγωνιστεί με την κατάθλιψη. Μια εμπειρία που μάλλον τον βοήθησε προκειμένου να περιγράψει με εξαιρετική ακρίβεια τα ψυχικά τραύματα της ηρωίδας του μυθιστορήματός του.

Το βιβλίο

Η 38χρονη Άννα ζεί μόνη της σε ένα μεγάλο σπίτι στο Νέα Υόρκη. Εξαιτίας της αγοραφοβίας της αδυνατεί να διαβεί το κατώφλι του σπιτιού της. Έχοντας σχεδόν ένα χρόνο να εγκαταλείψει το σπίτι της γεμίζει τις ατελείωτες ώρες του «εγκλεισμού» της κατασκοπεύοντας τους γείτονές της άλλοτε μέσα από την φωτογραφική της μηχανή που ενισχύει με έναν δυνατό τηλεφακό κι άλλοτε με ένα ζευγάρι κιάλια.

Οι μέρες της κυλούν με αναμνήσεις παλιών ευτυχισμένων στιγμών, με αμέτρητα ποτήρια κρασιού και κλασικές κινηματογραφικές νουάρ ταινίες. Οι ατάκες και οι σκηνές της Ίνγκριντ Μπέργκμαν, του Λόρενς Ολίβιε και του Γκρέγκορι Πεκ δένουν τη ζωή της σε χιτσοκικές φόρμες και ασπρόμαυρα καρέ.

Η προσοχή της Άννας επικεντρώνεται στον πατέρα, τη μητέρα και τον έφηβο γιο της οικογένειας Ράσελ που μόλις μετακόμισε στο απέναντι σπίτι. «Η παρακολούθηση είναι σαν να φωτογραφίζεις τη φύση: Δεν επεμβαίνεις σε όσα συμβαίνουν στη φύση». Όταν όμως παρακολουθώντας από το παράθυρό της, η Άννα βλέπει κάτι που δεν έπρεπε να δει, ο κόσμος της αρχίζει να καταρρέει. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Τι κινείται στη σφαίρα της φαντασίας; Ποιος διατρέχει κίνδυνο και ποιος έχει τον έλεγχο; Κανένας και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.Η πράξη βίας έχει συντελεστεί ή το κρασί και τα φάρμακα θολώνουν την κρίση της; Οι σκοτεινές πράξεις σύντομα θα ξεδιπλωθούν.

Με πλοκή που θυμίζει τον «Σιωπηλό μάρτυρα» του 1954, με τον Τζέιμς Στιούαρτ και την Γκρέις Κέλι, ο συγγραφέας γράφει ένα βιβλίο που φέρνει στο μυαλό του αναγνώστη τις καλύτερες στιγμές του Χίτσκοκ. Οι λυρικές εικόνες των αναμνήσεων της Άννας και η αγωνιώδης παρακολούθηση από το παράθυρο του σπιτιού της σκιτσάρουν το πορτρέτο μιας γυναίκας που αγωνίζεται να διατηρήσει τη λογική της.Με τη «Γυναίκα στο Παράθυρο» ο Έι Τζέι Φινδεν καταδύεται απλά στην ζωή ενός καταθλιπτικού, αλλά γράφει ένα ψυχολογικό θρίλερ με ανατροπές μέχρι την τελευταία σελίδα.