Άτομα που μπορεί να βρίσκονται στο πολύ κοντινό σας περιβάλλον, συνειδητά ή ασυνείδητα, μπορεί να συμπεριφερθούν με τρόπο που δεν θα περιμένατε, που συνήθως δεν αφορούν θετικά ή ευγενικά συναισθήματα.

Υπάρχει λοιπόν, μια διάθεση εκείνη η φίλη να μειώνει τις προσπάθειές σας, εκείνος ο συνάδελφος να μην αναγνωρίζει τα προτερήματά σας και εκείνος ο συγγενής να τονίζει πάντα πόσα περισσότερα κατορθώματα έχει από εσάς.

Ο ανταγωνισμός σε κοντινές σχέσεις δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, μπορεί όμως να κάνει μια σχέση ως και ανυπόφορη.

Οι λόγοι που κάποιος είναι ανταγωνιστικός μπορεί να προκύπτουν από τα παρακάτω:

Συναισθηματική τσιγκουνιά

Υπάρχει ένα μοτίβο σχέσεων κατά το οποίο το άτομο έχει μάθει πως οι σχέσεις έχουν δοσοληψίες από τις οποίες δεν πρέπει να βγαίνει ποτέ ζημιωμένος. Αγνοώντας την ανθρώπινη ανάγκη της κοινωνικότητας και του σχετίζεσθαι, πρόκειται για κάποιον που επιλέγει να μην έρθει τόσο κοντά με τους άλλους καθώς φοβάται πως θα τραυματιστεί με κάποιον τρόπο από την εγγύτητα. Έτσι, είναι πολύ πιθανό σε μία σχέση που βλέπει να νιώθει ζεστά και όμορφα, για να αποφύγει το ενδεχόμενο του τραύματος, να μειώνει τη σχέση και το άλλο πρόσωπο, να προβάλλει τα αρνητικά του άλλου και να δυσφημεί όσα μοιράζονται, προσπαθώντας έτσι να αποφύγει την εγγύτητα που την έχει ερμηνεύσει ως απειλή.

Κακή εικόνα εαυτού

Αν η ανασφάλεια, κρυμμένη ή έκδηλη, είναι χαρακτηριστικό αυτού του προσώπου, με ευκολία θα είναι και η πηγή από την οποία θα εξασφαλίζει πολλές αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό του που θα τον κάνουν να τις προβάλλει σε άλλα άτομα, ευκολότερα δε στα κοντινά του. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι σχέσεις με το άτομο αυτό έχουν ανταγωνισμό, ένα διαρκές συναίσθημα φόβου, ζήλιας και ανησυχίας. Όταν δεν έχω αίσθηση των δυνατοτήτων και των ικανοτήτων μου, παράλληλα με τα αρνητικά μου στοιχεία ή εκείνα που με εμποδίζουν να προχωρήσω όπως επιθυμώ, έχω χαμηλή αυτοεκτίμηση και δεν πιστεύω σε εμένα. Έτσι, καταλήγω να θέλω να μειώσω τους κοντινούς μου για να νιώθω πιο πετυχημένος, για παράδειγμα, ή αγνοώ τα επιτεύγματα τους για να μην έχω κάτι να με απειλεί.

Ναρκισσισμός

Εκτός από την εξιδανικευμένη εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους, τα άτομα με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά έχουν αρκετά δυσλειτουργικές κοινωνικές δεξιότητες. Μπορεί να γίνουν το κέντρο μίας παρέας, το σημαντικό πρόσωπο μιας σχέσης, αλλά η χαμηλή τους αυτοεκτίμηση τους κάνει να είναι πολύ εύθραυστοι και να έχουν ανάγκη τη διαρκή θετική ανατροφοδότηση από τους κοντινούς τους. Όταν αυτό δεν γίνεται με τον τρόπο και την ποσότητα που το χρειάζονται, μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικοί προσπαθώντας να γίνουν ακόμη πιο αρεστοί και σημαντικοί.

Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταλήγουν ή επιλέγουν συνειδητά να έχουν ανταγωνιστική στάση στις σχέσεις τους και να πληγώνουν τα άτομα που έρχονται κοντά. Για αυτό υπάρχει ανάγκη να δει ο καθένας τι επιθυμεί και τι τελικά παίρνει από τη σχέση αυτή, ώστε να μην είναι κακοποιητική.