Είναι η καθησυχαστική υπόσχεση στους τίτλους τέλους που επιτρέπει στους ανά τον κόσμο ζωόφιλους να απολαύσουν τις αγαπημένες τους ταινίες, χωρίς να ανησυχούν ότι κάποιο ζώο βλάφτηκε ή και έχασε τη ζωή του στη διάρκεια των γυρισμάτων. Φαίνεται όμως ότι το σλόγκαν «κανένα ζώο δεν έγινε αντικείμενο κακομεταχείρισης» δεν ανταποκρίνεται πάντα στην αλήθεια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Χόλιγουντ Ρεπόρτερ», η American Humane Association (ΑΗΑ ή Αμερικανική Ανθρωπιστική Οργάνωση), ο φορέας δηλαδή που εγγυάται τη συμπεριφορά μιας ταινίας στους τετράποδους πρωταγωνιστές της, όχι μόνο έχει πολλές φορές αποτύχει να προστατεύσει τα ζώα που εμφανίζονται αλλά και έχει αποκρύψει αρκετά τέτοια ολισθήματα.

Στη περυσινή επιτυχία του Ανγκ Λι «Η ζωή του Πι», που κέρδισε μεταξύ άλλων και Οσκαρ καλύτερων οπτικών εφέ, η τίγρη της Βεγγάλης που χρησιμοποιήθηκε παραλίγο να πνιγεί στη διάρκεια ενός γυρίσματος σε δεξαμενή νερού στην Ταϊβάν. Σύμφωνα με το επίμαχο ρεπορτάζ, το ζώο, που στην πραγματικότητα απαντά στο όνομα «Κινγκ», πιάστηκε από ένα σκοινί και σύρθηκε μέχρι την άκρη της δεξαμενής.

Η απεσταλμένη της AHA Τζίνα Τζόνσον περιέγραψε το περιστατικό σε συνάδελφό της με ένα e-mail που διέρρευσε πρόσφατα: «Την προηγούμενη εβδομάδα, παραλίγο γαμώτο να σκοτώσουμε τον Κινγκ στη δεξαμενή. Αυτή η συγκεκριμένη λήψη του πήγε πολύ άσχημα και εκείνος χάθηκε στην προσπάθεια να κολυμπήσει ώς την άκρη της δεξαμενής. Διάολε, παραλίγο να πνιγεί. Δεν χρειάζεται να το πω αλλά μην το αναφέρεις σε κανέναν, ιδιαίτερα στο γραφείο. Εχω υποβαθμίσει ό,τι στο κέρατο έχει σχέση με αυτό».

Το άρθρο του «Χόλιγουντ Ρεπόρτερ» ισχυρίζεται επίσης ότι ο έλεγχος της AHA ήταν προσχηματικός και στην περίπτωση της ταινίας «Χόμπιτ: ένα αναπάντεχο ταξίδι» του Πίτερ Τζάκσον, στα γυρίσματα της οποίας 27 ζώα (άλογα, κοτόπουλα και αμνοερίφια) έχασαν τη ζωή τους λόγω αφυδάτωσης, εξάντλησης ή πνιγμού.

Στο παρελθόν επίσης ένας σκύλος χάσκι χτυπήθηκε στο στομάχι στα γυρίσματα της ταινίας «Ανταρκτική, στα όρια του αδύνατου» της Ντίσνεϊ (2006), ένα σκίουρος συνθλίφτηκε στο σκηνικό του «30άρης από σπίτι» της ίδιας χρονιάς με τον Μάθιου Μακόναχι και τη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, ενώ δεκάδες ψάρια και καλαμάρια ξεβράστηκαν στην ακτή, εκεί όπου γυρίζονταν οι «Πειρατές της Καραϊβικής» του 2003.

Σε δήλωσή της, η AHA αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και δήλωσε υπεύθυνη μόνο για την ευημερία των ζώων που βρίσκονται στο σκηνικό των γυρισμάτων.

Καημένε Βασιλιά…

Στην ταινία «Η ζωή του Πι» είχε και αυτός όνομα: λεγόταν «Ρίτσαρντ Πάρκερ». Στην πραγματικότητα είναι μια τίγρη της Βεγγάλης που ακούει στο όνομα Κινγκ, δηλαδή Βασιλιάς. Κρίνοντας πάντως από τις ταλαιπωρίες που υπέστη στη διάρκεια των γυρισμάτων και τον παραλίγο πνιγμό του, ευτυχώς που σε πολλές σκηνές οι υπεύθυνοι τον έκριναν «ακατάλληλο» και χρησιμοποίησαν, αντί για αυτόν, μια ψηφιακά επεξεργασμένη εκδοχή του.