Στις 21 Φεβρουαρίου 2007 ένα κυπριακό δικηγορικό γραφείο δημιούργησε στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους την υπεράκτια εταιρεία Karpathia Ltd. Χρησιμοποίησε τον ίδιο πάροχο οφσόρ υπηρεσιών που είχε και η ελληνική εταιρεία αμυντικού υλικού, την Commonwealth Trust Limited. Ως εντεταλμένοι διευθυντές της Karpathia ορίστηκαν δύο άλλες εταιρείες.
Τα έγγραφα που αποκτήθηκαν από την ICIJ αποκαλύπτουν ότι ο μοναδικός μέτοχος αυτής της μυστηριώδους νομικής οντότητας ήταν ο Απόστολος Βακάκης, πρόεδρος του εμπορικού κολοσσού Jumbo, που είναι μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις.
Τον Ιούλιο του 2007 η Karpathia αγόρασε 3,5 εκατομμύρια μετατρέψιμα ομόλογα που εκδόθηκαν από την Jumbo έναντι 36,7 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ενώ η μετοχή της Jumbo παρέμενε στα ίδια σχεδόν επίπεδα, η Karpathia φαίνεται πως είχε μια απροσδόκητη επιτυχία: πούλησε 2,85 εκατ. μετατρέψιμα ομόλογα για 65,1 εκατ. ευρώ –έχοντας κέρδος 28,4 εκατ. ευρώ όπως δείχνουν τα έγγραφα.
Οι αγοραστές των ομολόγων παρέμειναν ανώνυμοι και αποτελούν μέρος του μυστηρίου αυτής της συναλλαγής.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Ο κ. Βακάκης δεν έδωσε απαντήσεις στο εκτενές ερωτηματολόγιο που του έστειλε η ICIJ αλλά ανέφερε μέσω e-mail: «Εχω δηλώσει επισήμως χωρίς εξαιρέσεις τις συναλλαγές που θα έπρεπε να γνωστοποιηθούν δημοσίως, όπως προβλέπεται από τη σχετική ελληνική νομοθεσία». Ο κ. Βακάκης είπε ότι τα κεφαλαιουχικά κέρδη από την αγορά και την πώληση ομολόγων στο χρονικό διάστημα των συναλλαγών της Karpathia ήταν «απολύτως αφορολόγητα» στην Ελλάδα. Δεν απάντησε στο συμπληρωματικό ερώτημα της ICIJ σχετικά με το αν τα κεφαλαιουχικά κέρδη της Karpathia έγιναν κάποια στιγμή φορολογητέα μερίσματα κατά τη διανομή στον ίδιον, τον μοναδικό μέτοχο της υπεράκτιας εταιρείας.
«Κάποιος χρησιμοποιεί μια νομική οντότητα όχι για να κρύψει την ταυτότητα του πραγματικού δικαιούχου με “ονόματα-σκιές”, αλλά για να έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει μια συναλλαγή με απλό τρόπο», σημείωσε ο κ. Βακάκης.