«Πρόσθετη ανακούφιση του χρέους» της Ελλάδας προκειμένου να μειωθεί σημαντικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022 αναμένει το ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους. Ο διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του Ταμείου Τζέρι Ράις τόνισε χθες στην Ουάσιγκτον ότι οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν αποδεχθεί πως για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους θα απαιτηθεί σημαντική επιπλέον βοήθεια.
Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η έγκριση της δόσης ύψους 1,8 δισ. ευρώ του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα εξεταστεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ στις 31 Μαΐου και η εκταμίευση των χρημάτων θα γίνει λίγες ημέρες αργότερα.
Στο μεταξύ, θετικά αξιολογείτις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων η Moody’s, διατηρώντας ωστόσο αμετάβλητη την αξιολόγησή της για τη χώρα. Η άνετη έγκριση του νομοσχεδίου στις 28 Απριλίου από 168 βουλευτές είναι θετικό στοιχείο γιατί αντανακλά «την αυξανόμενη στήριξη στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», ανέφερε η αναλύτρια του οίκου αξιολόγησης Αλπόνα Μπανέρτζι.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου δείχνει, όπως ανέφερε,«την ενισχυμένη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης συνασπισμού να υλοποιήσει τους στόχους του προγράμματος». Η Moody’s στέκεται επίσης στο γεγονός ότι με την εκταμίευση των 6 δισ. ευρώ της δόσης του Μαΐου η χώρα θα έχει απορροφήσει το 67% των χρημάτων που της αναλογούν στο πλαίσιο των δόσεων του 2013, βελτιώνοντας έτσι τη ρευστότητα στην οικονομία.
Παράλληλα, αναφέρει πως με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και άλλων μικρότερων πωλήσεων νωρίτερα φέτος το ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώνει το 40% περίπου του στόχου αποκρατικοποιήσεων για το 2013, ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων κρίνεται ιδιαίτερα θετική για τη χώρα, αν και παραδέχεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα αντιμετωπίσει προκλήσεις στην επίτευξη των στόχων, δεδομένου του αδύναμου οικονομικού περιβάλλοντος διεθνώς και ιδιαίτερα στην ευρωζώνη.
Η αξιολόγηση. Η Moody’s διατήρησε πάντως την αξιολόγηση «C» για την Ελλάδα εξαιτίας της αβεβαιότητας για τις προοπτικές της οικονομίας. Ο οίκος εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 5,3% φέτος, σημειώνοντας πως «οι προοπτικές υπόκεινται σε σημαντικούς κινδύνους εξαιτίας των εξωτερικών κινδύνων από την ευρωζώνη, σε συνδυασμό με την εύθραυστη κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας».