Επτά στις δέκα γενικές συνελεύσεις πολυκατοικιών έχουν αποφασίσει να μην αγοράσουν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης λόγω οικονομικής αδυναμίας των ιδιοκτητών και ενοίκων!

Το γεγονός αυτό, που δείχνει και την ανέχεια των νοικοκυριών, προκύπτει από τα όσα λένε στα «ΝΕΑ» στελέχη από μεγάλες εταιρείες διαχείρισης πολυκατοικιών εντός του Λεκανοπεδίου, όπως Express Oil ΕΠΕ, Lobby Clean, Γιατράς – ΕΚΟ και Athens Oil, και ενώ σήμερα κάνει πρεμιέρα η διανομή πετρελαίου σε τιμή από 1,20-1,27 ευρώ το λίτρο (για Αττική – Θεσσαλονίκη), και 1,32-1,35 ευρώ για την υπόλοιπη Ελλάδα.

ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ. Την εικόνα «δεν έχω να πληρώσω» μεταφέρουν στελέχη εταιρειών διαχείρισης που έχουν παρευρεθεί τις τελευταίες ημέρες σε δεκάδες γενικές συνελεύσεις πολυκατοικιών, οι οποίες συγκλήθηκαν με αποκλειστικό θέμα αν θα παραγγείλουν ή όχι πετρέλαιο. «Εχω μέχρι σήμερα παραστεί σε 25 γενικές συνελεύσεις πολυκατοικιών – πελατών μου και στις 20 η απόφαση ήταν να μην παραγγείλουν πετρέλαιο. Σας μιλώ για ποσοστό 70%-80%. Μάλιστα, δυο – τρεις πολυκατοικίες που πέρυσι αγόρασαν πετρέλαιο, φέτος δεν θα το κάνουν», λέει στα «ΝΕΑ» ο Βασίλης Γιαννόπουλος από την Express Oil ΕΠΕ που δραστηριοποιείται σε περιοχές χαμηλών εισοδημάτων όπως Βοτανικός, Περιστέρι και Πατήσια.

Λίγο πριν τα πρώτα κρύα, και παρά τη διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης επιδόματος, η εικόνα είναι παντού η ίδια. «Κρίνοντας από τις τηλεφωνικές συνομιλίες με πελάτες μας, το 80% δηλώνει ότι δεν θα βάλει πετρέλαιο. Σε όσες γενικές συνελεύσεις έχουν μέχρι σήμερα γίνει, στην πλειονότητα των περιπτώσεων τάσσονται κατά της παραγγελίας πετρελαίου. Πρόκειται για περιοχές σε γειτονιές με χαμηλά εισοδήματα όπως Περιστέρι, Κερατσίνι, Δραπετσώνα. Σκεφτείτε πάντως ότι πέρυσι παραγγελίες είχαμε κυρίως από τα βόρεια προάστια», λέει στέλεχος της εταιρείας παροχής υπηρεσιών διαχείρισης και καθαρισμού Lobby Clean.

ΜΙΣΗ… ΔΕΞΑΜΕΝΗ. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις πολυκατοικιών που αποφασίζουν να προμηθευτούν πετρέλαιο, οι παραγγελίες αφορούν στο 50% της ποσότητας που παίρνει η δεξαμενή. «Η μέση παραγγελία είναι 500 λίτρα, όταν η δεξαμενή χωράει 1.000 και πλέον λίτρα», λέει ο Νίκος Γιατράς, επίσημος πωλητής θέρμανσης της ΕΚΟ. «Πέρυσι, είχαμε πτώση παραγγελιών 81%. Αγόρασαν πετρέλαιο… 19 στους 100. Ιδια εικόνα έχουμε και φέτος, με κίνδυνο μάλιστα να επιδεινωθεί περαιτέρω», σημειώνει.

Ειδοποιός διαφορά της φετινής σεζόν έναντι της περυσινής, είναι ότι οι δεξαμενές των πολυκατοικιών είναι στεγνές από καύσιμα. Πέρυσι, πολλές πολυκατοικίες είχαν φροντίσει να φουλάρουν τις δεξαμενές τους ήδη από τον Απρίλιο του 2012, ενόψει της μεγάλης αύξησης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο. Φέτος αυτό δεν ισχύει και παρ’ όλα αυτά οι παραγγελίες κινούνται σε μηδενικά επίπεδα…

Στεγνές δεξαμενές

Εφέτος οι δεξαμενές των πολυκατοικιών είναι… στεγνές από καύσιμα, καθώς τον Απρίλιο του 2012, ενόψει της μεγάλης αύξησης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο, πολλοί διαχειριστές είχαν φροντίσει να τις φουλάρουν