Για περισσότερο από έναν χρόνο οι διπλωμάτες των πετρελαιοπαραγωγών χωρών κινούνταν αθόρυβα στο παρασκήνιο σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για τη σταθεροποίηση των τιμών του μαύρου χρυσού μέσω μείωσης της παραγωγής. Στόχος ήταν να επιτευχθεί ντιλ όχι μόνο μεταξύ μελών του ΟΠΕΚ αλλά και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών που δεν είναι μέλη του οργανισμού.

Οι προσπάθειες αυτές άρχισαν να αποδίδουν χθες καρπούς με τη δέσμευση της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας να παγώσουν την παραγωγή στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Η συμφωνία αυτή ουσιαστικά σταμάτησε τον πόλεμο για μεγαλύτερα μερίδια αγοράς, στον οποίο συμμετείχαν οι δύο χώρες που είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου στον κόσμο. Στη συμφωνία συμμετέχουν επίσης το Κατάρ και η Βενεζουέλα.

Τώρα οι αξιωματούχοι καταβάλλουν μια δεύτερη, ακόμη πιο δύσκολη προσπάθεια για να πείσουν άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες και κυρίως το Ιράν να προχωρήσουν σε ανάλογη συμφωνία. Η Τεχεράνη απελευθερώθηκε μόλις πρόσφατα από τις κυρώσεις που αντιμετώπιζε και θέλει να αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις μαύρου χρυσού, επομένως και τα έσοδά της. Αυτή η νέα φάση των διαπραγματεύσεων όμως μπορεί να διαρκέσει αρκετά μεγάλο διάστημα και η έκβασή τους είναι αβέβαιη. Το Ιράν σκοπεύει να ανακτήσει το μερίδιο που έχασε όλα αυτά τα χρόνια λόγω των κυρώσεων, ανεξάρτητα από το πού διαμορφώνονται οι τιμές, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει καλά τη στρατηγική της χώρας.

Μετά το χθεσινό ντιλ μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας οι τιμές του πετρελαίου αρχικά αυξήθηκαν 6%, αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν για να διαμορφωθούν στα 29,2 δολάρια στη Νέα Υόρκη και στα 33 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ Ναΐμι ανέφερε ότι η συμφωνία με τη Ρωσία αποτελεί «την απαρχή μιας διαδικασίας» που μπορεί να περιλάβει επιπλέον βήματα τους επόμενους μήνες. Στόχος είναι, προσέθεσε από την Ντόχα μετά τη συνάντηση που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Νόβακ, «να σταθεροποιηθεί και να βελτιωθεί η αγορά». Αυτή η μυστική διπλωματία δείχνει ότι η κατάρρευση τιμών του πετρελαίου φέρνει κοντά χώρες που διαφωνούν απολύτως σε άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα οι εξελίξεις στη Συρία. Ο ΟΠΕΚ είχε επιτύχει ντιλ για τη μείωση της παραγωγής το 1998 και το 1999, ανεβάζοντας τις τιμές από τα 10 δολάρια στα 140 δολάρια το βαρέλι.

© Bloomberg News