Η νέα κυβέρνηση της Πολωνίας επιδιώκει να γίνουν στη χώρα επενδύσεις ενός τρισ. ζλότι (254 δισ. δολάρια) τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για επενδύσεις κυρίως στη βιομηχανία και την καινοτομία με στόχο να αναπτυχθεί ακόμη ταχύτερα η χώρα και να κλείσει η ψαλίδα με τους πλουσιότερους γείτονές της. Το ποσό αναλογεί περίπου στο μισό του ΑΕΠ της χώρας. Το σχέδιο παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Ματέους Μοραβιέτσκι και είναι γνωστό ως «σχέδιο Μοραβιέτσκι».

Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα προέλθει από 480 δισ. ζλότι που θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι το 2020, από τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες της Πολωνίας, από δάνεια που θα χορηγήσουν διεθνείς θεσμοί καθώς και από κρατικά επενδυτικά σχήματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΡΑΤΟΣ. Η νέα κυβέρνηση της χώρας κέρδισε την εξουσία με την υπόσχεση ότι θα αυξήσει τον ρόλο του κράτους στην οικονομία. Τώρα θέλει να λάβει μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει το γενναιόδωρο πρόγραμμα κοινωνικών παροχών που θέλει να εφαρμόσει. Ο Μοραβιέτσκι έχει υποστηρίξει ότι η ανάπτυξη της Πολωνίας έχει βασιστεί υπερβολικά σε ξένες χρηματοδοτήσεις και σε φθηνό εργατικό δυναμικό και ότι αυτό δεν επιτρέπει να γίνουν αυξήσεις σε μισθούς.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Πολωνίας ανήλθε πέρυσι σε 3,6% και ήταν από τους υψηλότερους σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Κομισιόν εκτιμά ότι οι αυξημένες δαπάνες της κυβέρνησης θα αυξήσουν το έλλειμμα του 2017 πάνω από το όριο του 3%. Την περασμένη εβδομάδα η Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Πολωνίας επικαλούμενη κινδύνους στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Ο υπουργός Ανάπτυξης της Πολωνίας θέλει να δει την οικονομική ανάπτυξη το 2017 και το 2018 να φτάνει στο 4% σε ετήσια βάση.

© Bloomberg News