Ως απόφαση που στερεί νομικά ερείσματα από όσους αντιμάχονται τις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΛΠ και του ΟΛΘ ερμηνεύεται από το ΤΑΙΠΕΔ η χθεσινή απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας των προσφυγών κατά των δύο αποκρατικοποιήσεων. Παράλληλα, η απόφαση έρχεται σε μια χρονική συγκυρία που η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ βρίσκεται στην τελική ευθεία, με τις δεσμευτικές προσφορές για το 67% να αναμένονται στα μέσα Απριλίου.

Οι προσφυγές στρέφονταν κατά της απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής που μεταβίβαζε τις μετοχές των δύο οργανισμών στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ για ιδιωτικοποίηση. Στην περίπτωση του ΟΛΠ, είχαν προσφύγει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, η ομοσπονδία λιμενεργατών (ΟΜΥΛΕ), ενώ υπόμνημα κατά της ιδιωτικοποίησης είχε καταθέσει και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης. Στην περίπτωση του ΟΛΘ, είχαν προσφύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και η ΟΜΥΛΕ. Ακολουθώντας το μοντέλο του ΟΛΠ, η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ θα γίνει σε δύο φάσεις: αρχικά θα παραχωρηθεί το 51% και στη συνέχεια, σε βάθος πενταετίας, το υπόλοιπο 16% των μετοχών.

Πέραν των οκτώ επιχειρηματικών σχημάτων που εδώ και καιρό έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τελευταίως έχουν εμφανιστεί σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ και άλλοι παίκτες που επιχειρούν να συμπράξουν με τους πρώτους.