Μετέωρος είναι ο νόμος Κατρούγκαλου εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ που θα κρίνει τη συνταγματικότητά του ύστερα από δεκάδες προσφυγές που έχουν υποβληθεί εναντίον του από τους φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών και των συνταξιούχων. Για τον ίδιο λόγο στον αέρα βρίσκεται και ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ο οποίος κινδυνεύει με ανατροπές ανάλογα με την απόφαση που θα λάβει το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο.
Συνολικά έγιναν στο ΣτΕ 23 προσφυγές κατά του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016 με τον οποίο καθορίστηκαν ο νέος τρόπος ασφάλισης, ο ΕΦΚΑ, καθώς και οι νέες ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών.
Το «έκτρωμα» Κατρούγκαλου, όπως άλλωστε έχει χαρακτηριστεί, επέβαλε 22 μειώσεις σε συντάξεις, εφάπαξ και επιδόματα και έδωσε τη χαριστική βολή στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες με τα νέα χαράτσια. Πρόσφατα έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων των δικαστικών το Μισθοδικείο, αποφασίζοντας ότι πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2012.
Τονίζεται ότι εκτός από τους συνταξιούχους, οι κλάδοι των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο ζητώντας να κρίνει αντισυνταγματικά:
n Την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ.
n Τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).
Ο νόμος θα προσαρμοστεί αν υπάρξει επίσημη απόφαση του ΣτΕ.
ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ. Προφανώς και θα προσαρμοστεί ο νόμος αν υπάρξει απόφαση του ΣτΕ για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εμπνευστής του ασφαλιστικού νόμου, Γιώργος Κατρούγκαλος. Ομως τέτοια απόφαση του ΣτΕ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, πρόσθεσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, και όσοι διαδίδουν διάφορες πληροφορίες κινδυνεύουν με το ποινικό αδίκημα της παραβίασης του δικαστικού απορρήτου, είπε. «Δεν υπάρχει απόφαση του ΣτΕ μέχρι να δημοσιευθεί. Δεν ξηλώνεται κανένας νόμος» είπε χαρακτηριστικά. Ο Κατρούγκαλος τόνισε πάντως ότι η ουσία του νόμου του, που είναι η ισορροπία των κανόνων, θα διατηρηθεί. Αυτή η ουσία δεν πρόκειται να φύγει, είπε, σημειώνοντας ότι «όπως έχει αποδειχτεί, το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνουν λιγότερα ενώ το 20% είναι εύλογο να αντιδρά».
Σε δηλώσεις του στον Σκάι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός τόνισε ότι «αν η πληροφορία για το ΣτΕ ισχύει, αποτελεί ιστορική δικαίωση για τον κλάδο μας και τις κινητοποιήσεις του 2016. Ηρθε και η Ανάσταση για τους δικηγόρους». Πρόσθεσε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγεί στη δήμευση εισοδήματος και ότι οι δικηγόροι έχουν προσβάλει τον νόμο. Για «δικαίωση των γιατρών και των επιστημόνων από το ΣτΕ για το Ασφαλιστικό» κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) σε ανακοίνωσή του.
ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ. Η δημοσιοποίηση της απόφασης, όταν ολοκληρωθούν οι διασκέψεις, απειλεί να βάλει φωτιά στα κυβερνητικά σχέδια για το Ασφαλιστικό, αφού ο νέος φορέας που σχεδίασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος προβλέπει ενιαίους κανόνες ασφάλισης και συνταξιοδότησης για όλους τους κλάδους των ασφαλισμένων. Αν ακυρωθεί η ένταξη μερίδας ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ, ουσιαστικά ξηλώνεται όλο το νομοθέτημα, σε μια στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση προσπαθεί να σπρώξει χρονικά τη νέα μείωση των συντάξεων και την εφαρμογή του αφορολογήτου για μετά το 2019. Αυτό που μένει να αποφασιστεί, και θα απασχολήσει τους δικαστές σε νέα διάσκεψη, είναι ο κλάδος των συνταξιούχων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ανώτατο δικαστήριο θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο ακόμη διασκέψεις μέχρι να κρίνει όλα τα θέματα που έχουν τεθεί με τις προσφυγές.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κατρούγκαλος επινόησε τη μεταρρύθμιση και τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων (προσωπική διαφορά) για να καλύψει νομικά τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων με τα Μνημόνια του 2011 και του 2012. Την ίδια γραμμή ακολούθησαν οι δανειστές και στην περίπτωση της απαγόρευσης της μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) την οποία το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική. Οι δανειστές που θέλουν να ισχύσει η απαγόρευση κάλεσαν το αρμόδιο υπουργείο να παρουσιάσει μια έκθεση ανεξάρτητου φορέα ο οποίος θα επανεξετάσει το θέμα λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του ΣτΕ. Ολο τον Απρίλιο, πάντως, θα συνεχιστούν οι διασκέψεις του ανώτατου δικαστηρίου στις οποίες θα συζητηθούν και άλλες προσφυγές όπως: α) η προσφυγή συνταξιούχων που ζητούν να ακυρωθεί ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων, β) η αναπροσαρμογή (δραματική μείωση) των επικουρικών συντάξεων και το ψαλίδι στο άθροισμα κύριων και επικουρικών άνω των 1.300 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι –μεταξύ άλλων –και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων κατέθεσε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ κατά των εφαρμοστικών-ερμηνευτικών διατάξεων και των υπουργικών αποφάσεων του Ν. 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου), που έχουν να κάνουν με τον επανυπολογισμό-αναπροσαρμογή κύριων συντάξεων και επικουρικών καθώς και την περικοπή άνω των 1.300,00 ευρώ μεικτών κύριας και επικουρικής (στις οποίες αλλάζει την αρχική απόφαση συνταξιοδότησης μειώνοντάς τη δραματικά).
Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τον ερχόμενο μήνα.