Αντισυνταγματικές έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψή του, τις περικοπές των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η απόφαση αυτή ακολουθεί τα «ίχνη» των αποφάσεων που ήδη εξέδωσε το Μισθοδικείο με τις οποίες, στα τέλη του 2013 , έκρινε – κατά πλειοψηφία – αντισυνταγματικές τις πρόσφατες μειώσεις των αποδοχών των δικαστών ενώ παράλληλα αποφάνθηκε πως πρέπει να έχουν οι δικαστές αφορολόγητο το 25% των ακαθαρίστων αποδοχών τους – όπως συμβαίνει και με τους βουλευτές.
Ηδη, αν αναλογιστεί κανείς πως το ΣτΕ εξέδωσε σαφή απόφαση υπέρ της αντισυνταγματικότητας των περικοπών των ενστόλων, είναι προφανές πως θα ακολουθήσει ανάλογη απόφαση και για τους συνταξιούχους ενστόλους από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Οσον αφορά στους συνταξιούχους δικαστές, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν ομόφωνα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τις αναδρομικές, από 1 Αυγούστου 2012 περικοπές των συντάξεων των δικαστικών, εισαγγελέων και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Η απόφαση αυτή θα αποτελέσει «πυξίδα» για τις εκκρεμείς υποθέσεις των συνταξιούχων ειδικών μισθολογίων, όπως είναι των ενστόλων, διπλωματών, διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ, καθηγητών Πανεπιστημίων, κ.λπ.
Οι δικαστές έκριναν δηλαδή ότι οι περικοπές υπερβαίνουν τα όρια που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη.
Αναγνώρισαν παράλληλα το δικαίωμα του Κράτους να μειώνει τις συντάξεις των δικαστικών (όπως και των αποδοχών τους) όμως η μείωση αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει προηγουμένως εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή, καθώς και αν η μείωση είναι αναγκαία ή θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος.
Τα παραγράφουν
Οι δικαστές όμως έδωσαν κι ένα παράθυρο στο Υπουργείο Οικονομικών αφού ανέστρεψαν την νομολογία του δικαστηρίου άρδην, κρίνοντας ότι η παραγραφή των αξιώσεων των συνταξιούχων δικαστικών είναι διετής και όχι πενταετής μειώνοντας άμεσα τον χρόνο διεκδίκησης αναδρομικών.