Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες οικογένειες, καθώς περίπου 22.000 παιδιά έφαγαν πόρτα από τη δωρεάν φιλοξενία σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σήμα κινδύνου εκπέμπουν στο μεταξύ οι δήμοι, καθώς στο παρά πέντε της έναρξης λειτουργίας των σταθμών εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.
Από τις 112.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τη φιλοξενία παιδιών οι 97.000 κρίθηκε πως πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα. Ωστόσο, παρά το γεγονός πως οι προσφερόμενες θέσεις άγγιξαν τις 90.000 περίπου, τελικώς μόνο 75.500 παιδιά πήραν εισιτήριο τοποθέτησης στους σταθμούς.
«Εδώ ισχύει το “λεφτά υπάρχουν”» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της Κεντρικής Ενωσης των Δήμων (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Οπως επισημαίνει, μετά τις πιέσεις των τελευταίων μηνών διασφαλίστηκαν πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών στους σταθμούς.
Ωστόσο, μετά την επιλογή των παιδιών που θα ευνοηθούν από το πρόγραμμα μένουν αδιάθετα περί τα 30 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα όμως που χιλιάδες οικογένειες δεν κατόρθωσαν να βρουν μία θέση στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια στη φιλοξενία παιδιών στους σταθμούς, ο κ. Δανιηλίδης κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα πρόταση που έγινε ομόφωνα δεκτή από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης και εκκρεμεί τώρα να λάβει το πράσινο φως και από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα.
Δύο εναλλακτικές. Η πρόταση περιλαμβάνει δύο εναλλακτικές εκδοχές. Το πρώτο ενδεχόμενο είναι να καταργηθεί το πλαφόν που προβλέφθηκε για πρώτη φορά φέτος και ορίζει πως οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί μπορούν να καλύπτουν μόνο το 70% της δυναμικότητάς τους μέσω των κοινοτικών πόρων, οι οποίοι διατίθενται για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών.
«Οπου υπάρχουν κενές θέσεις να διατεθούν στο πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας» αναφέρει ο κ. Δανιηλίδης, υποστηρίζοντας πως με τον τρόπο αυτόν θα μπορούσαν να καλυφθούν άλλα περίπου 10.000 παιδιά από αυτά που είχαν υποβάλει αίτηση και δεν μπόρεσαν να τοποθετηθούν σε σταθμούς.
Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει διασφαλιστεί αλλά μένει αναξιοποίητο, να δοθεί ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τις δημοτικές δομές. «Ετσι θα μπορέσουν να πάρουν παιδιά από τον κατάλογο όσων υπέβαλαν αίτηση χωρίς να τους ζητήσουν τροφεία» λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Κάνει συγκεκριμένα λόγο για μια ξεχωριστή διαδικασία από το δωρεάν πρόγραμμα φιλοξενίας, όπου στις υπόλοιπες θέσεις, που κανονικά οι δημοτικοί σταθμοί διαθέτουν με καταβολή αντιτίμου, με την επιχορήγηση θα μπορέσουν να τις καλύψουν χωρίς επιβάρυνση για τις οικογένειες.
Τα προβλήματα ανακύπτουν συχνά και εξαιτίας της μη αναγραφής δεύτερης και τρίτης επιλογής σταθμού στις αιτήσεις των οικογενειών. «Αποτέλεσμα είναι κάποιοι σταθμοί να εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση και να μην μπορούν να καλύψουν τα παιδιά, ενώ σε παρακείμενους σταθμούς να περισσεύουν θέσεις» τονίζει ο κ. Δανιηλίδης, λέγοντας πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη μεταφορά θέσεων.