Αυτόν τον Σεπτέμβριο επέστρεψε το φθινόπωρο. Ως έναν κανονικό φθινοπωρινό Σεπτέμβριο, δηλαδή με μπόλικες βροχές και καταιγίδες, χαρακτηρίζουν τον φετινό οι μετεωρολόγοι. Τονίζουν όμως ότι σε αρκετές περιοχές και κυρίως στην Αθήνα –με τα έως τώρα μετεωρολογικά δεδομένα –ο Σεπτέμβριος δείχνει να είναι πολύ πιο βροχερός σε σύγκριση με το παρελθόν. Ταμείο ωστόσο, όπως προσθέτουν, θα κάνουμε στο τέλος του μήνα διότι το καλοκαίρι δεν έχει παραδοθεί ακόμη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, το Σαββατοκύριακο αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας.
«Το γενικό κλίμα δείχνει ότι είμαστε πάνω από τον μέσο όρο σε βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας» λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος. Και συνεχίζει: «Αυτός ο Σεπτέμβριος φαίνεται πως μέχρι τώρα τουλάχιστον είναι πολύ πιο βροχερός σε σύγκριση με τα 10 προηγούμενα χρόνια». Το σίγουρο είναι, προσθέτει, ότι για κάποιες περιοχές, όπως για την Αθήνα που βρέχει μία φορά στις δέκα ημέρες, αυτός ο Σεπτέμβριος είναι πολύ διαφορετικός, αφού παρατηρούμε συχνότερα βροχές.

Για έναν φθινοπωρινό Σεπτέμβριο κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη κάνει λόγο και ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς. «Επειδή δεν έχει επικρατήσει ισχυρό σύστημα με δυνατούς βοριάδες, μπορούν τα καταιγιδοφόρα σύννεφα να αναπτυχθούν σε ύψος. Εχουμε δηλαδή ευνοϊκές συνθήκες για να έχουμε τέτοια αστάθεια. Ενα τέτοιο φαινόμενο αστάθειας είχαμε για παράδειγμα τον Αύγουστο του 2002 με αποτέλεσμα στην Αθήνα να βρέχει πολύ συχνά».
Σε γενικές γραμμές τα φαινόμενα που παρατηρούνται αυτές τις ημέρες, σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, είναι φυσιολογικά, δηλαδή φθινοπωρινά. Αν κάπου έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα, αυτά κατά την άποψή του δεν αποκλείεται να οφείλονται σε ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως είναι τα μπαζώματα.
Βροχή – ρεκόρ. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου πάντως σε κάποιες περιοχές της χώρας είχαμε μεγάλα ύψη βροχόπτωσης.

Για παράδειγμα, στο Αγιον Ορος, αναφέρει ο κ. Κολυδάς, παρατηρήθηκε πολύ μεγάλο ύψος βροχόπτωσης. Τo μεσημέρι της Κυριακής 7/9 ο σταθμός του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Βατοπέδι έδειξε ύψος βροχόπτωσης λίγο κάτω από τα 150 χιλιοστά. Από τις 2 τα ξημερώματα έως τις 2 το μεσημέρι, σε μόλις 12 ώρες, έπεσαν συνολικά 149,8 χιλιοστά. Η ποσότητα αυτή χαρακτηρίζεται τεράστια και αντιστοιχεί σε 150 τόνους νερού ανά στρέμμα. Ασθενής βροχή σημειώθηκε και νωρίς το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Δηλαδή το συνολικό ύψος βροχόπτωσης άγγιξε τα 150,8 χιλιοστά έως τις 9 το βράδυ.
Το ίδιο Σαββατοκύριακο έντονη ήταν η βροχόπτωση και στα βόρεια προάστια της Αττικής. Στην Πεντέλη το ύψος βροχής το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου ήταν 50,4 χιλιοστά. Aλλά και ακόμη νωρίτερα στις 2 του μηνός τα ύψη βροχής ήταν τεράστια στα Δερβίζιανα Ιωαννίνων με 157,8, στα Ιωάννινα με 133,8, στην Αγία Κυριακή Ιωαννίνων με 105,8, στη Λευκάδα με 102 και στο Δασικό Χωριό Αρτας με 98 χιλιοστά, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Σε ό,τι αφορά την Αττική, χθες έως τις 5 το απόγευμα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Εκάλη, με 30 χιλιοστά, στο Μαρούσι 27,6, στον Διόνυσο 27,6, στον Υμηττό 22,8, στα Ανω Λιόσια 22,8, στο Ψυχικό 18,8 και στα Πατήσια 18,6 χιλιοστά. Ακόμη, προχθές στο Ψυχικό με 28,6 και στο Μαρούσι με 23,4 χιλιοστά.
Οι μετεωρολόγοι σημειώνουν ακόμη πως τα φαινόμενα είναι τοπικά. Δηλαδή, μπορεί χθες στα βόρεια προάστια να έβρεχε καταρρακτωδώς, όμως την ίδια ώρα στα νότια δεν έπεφτε σταγόνα. Ενδεικτικό των έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων που παρατηρούνται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου είναι ότι από την αρχή του μήνα η ΕΜΥ έχει εκδώσει τέσσερα έκτακτα δελτία επιδείνωσης καιρού.