Την άμεση εκκένωση των σπιτιών που βρίσκονται κοντά στην κοίτη του ποταμού Εβρου στον οικισμό του Ορμενίου αποφάσισε το Συντονιστικό Οργανο της Πολιτιστικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Εβρου, καθώς έσπασε ένα ανάχωμα στην περιοχή την Παρασκευή μετά από τη μεγάλη πίεση των υδάτων.

Η εκκένωση των σπιτιών που βρίσκονται κοντά στον ποταμό κρίθηκε αναγκαία, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Εβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, καθώς είναι άγνωστο τις διαστάσει θα λάβει το πλημμυρικό φαινόμενο μετά την εξέλιξη με τη ρήξη του αναχώματος.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν κηρυχθεί, από την Τετάρτη, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι περιοχές του Εβρου και συγκεκριμένα οικισμοί στην Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο, το Σουφλί και τις Φέρρες, μετά το σχετικό αίτημα που διατυπώθηκε από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τις τοπικές αρχές, στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 80.000 στρέμματα, από θραύσεις αναχωμάτων και τεχνητές εκτονώσεις στον ποταμό.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς έχει θέσει σε πλήρη ετοιμότητα ολόκληρο μηχανισμό της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, ώστε να υπάρχει ο μέγιστος βαθμός κινητοποίησης για το ενδεχόμενο να σημειωθεί μεγαλύτερη αύξηση της στάθμης των υδάτων του ποταμού, που θα είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν σε κίνδυνο ακόμα και κατοικημένες περιοχές.

Την ίδια ώρα, έκτακτα μέτρα λαμβάνουν καθημερινά και οι τουρκικές αρχές στο τελωνείο στις Καστανιές, αφού λόγω των πλημμυρικών φαινομένων και στη γειτονική χώρα, κλείνουν τμηματικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας το τελωνείο εμποδίζοντας τη διέλευση όλων των οχημάτων από τη συγκεκριμένη συνοριακή διάβαση.

Το βράδυ της Τρίτης «υπήρξε ρηματική διακοίνωση της βουλγαρικής πλευράς προς την ελληνική πρεσβεία της Σόφιας, σύμφωνα με την οποία αναμένονται μεγάλες ποσότητες υδάτων να εισέλθουν τις επόμενες ώρες στον ποταμό Άρδα από υπερχείλιση του φράγματος του Ιβαϊλκογκραντ» δήλωσε στο ΑΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

«Παραμένουμε σε ετοιμότητα, η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη» υπογράμμισε ο κ. Πέτροβιτς και πρόσθεσε ότι η προσοχή όλων των υπηρεσιών εστιάζεται πλέον στο ότι «οι λεκάνες ελεγχόμενης εκτόνωσης, δηλαδή όλες οι “αποθήκες”, που μπορούσαμε να παροχετεύσουμε νερά έχουν γεμίσει».