Από την Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2015, οι περίπου 290.000 πολίτες- δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος θα μπορούν να εξαργυρώσουν το κουπόνι της «Ψηφιακής Αλληλεγγύης» ώστε να αποκτήσουν δωρεάν Internet ή laptop- tablet.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, οι πολίτες των οκτώ Περιφερειών που καλύπτει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» (Αν. Μακεδονία Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα, Ιόνιοι νήσοι, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη), εκτυπώνοντας το κουπόνι από την ιστοσελίδα www.e-inclusion.gr, θα επισκέπτονται ένα από τα εγκεκριμένα καταστήματα για να αποκτήσουν: Επιδότηση 12 ευρώ τον μήνα στη συνδρομή ευρυζωνικής σύνδεσης (κινητή ή σταθερή), ηλεκτρονικό υπολογιστή τύπου tablet ή φορητό υπολογιστή τύπου netbook ή laptop (αξίας μέχρι 230 ευρώ), υπηρεσίες υποστήριξης- κατάρτισης σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών κατ’ οίκον, όπως πρόσβαση σε email, internet, e-gov υπηρεσίες, κλπ.
Υπενθυμίζεται πως η δράση προϋπολογισμού 100.000.000 ευρώ, σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και υλοποιείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ ΑΕ) σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΕΤΠΑ.
Η εγγραφή των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στη δράση έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ οι προθεσμίες εγγραφής των συνεργαζόμενων καταστημάτων και η υποβολή των προσφορών τους είναι αντίστοιχα η 14η και 28η Ιανουαρίου. Στόχος της παρέμβασης είναι η μείωση του ψηφιακού χάσματος και η παροχή ισότιμων ευκαιριών στους πλέον αδύναμους οικονομικά πολίτες για πρόσβαση στο Διαδίκτυο και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
H δράση «Ψηφιακή Αλληλεγγύη», όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα εφαρμογής της πολιτικής της κυβέρνησης για να υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο σε όλους τους Έλληνες.
Στο ίδιο πλαίσιο έλαβε χώρα πρόσφατα και η υπογραφή και έναρξη υλοποίησης του έργου «Rural Broadband», έργο ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 161.077.032 εκατομμύρια ευρώ για την εγκατάσταση ευρυζωνικών υποδομών στις απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές και το έργο για την παροχή δωρεάν Wi-fi σε όλους τους δήμους της χώρας προϋπολογισμού 18.414.619 εκατ. ευρώ, καθώς και σε πανεπιστημιακούς χώρους και νοσοκομεία, το οποίο βρίσκεται σε φάση εξέλιξης της διαγωνιστικής διαδικασίας.