Σε σκηνές διανυκτέρευσαν αγρότες στο Σύνταγμα, μετά το μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο της Παρασκευής.

Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και ανανέωσαν το «ραντεβού» τους για σήμερα Σάββατο στην πλατεία, ενώ στις 11 το πρωί το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στην Ομόνοια.

Την Παρασκευή, οι αγρότες ολοκλήρωσαν την μεγαλειώδη ειρηνική διαδήλωσή τους στο Σύνταγμα λίγο μετά τις 20:30.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι συγκεντρωμένοι την Παρασκευή έφτασαν τους 15.000. Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι και η ΑΔΕΔΥ.

Την πρόθεσή της να κλιμακώσουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις τους, εξέφρασε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά το μέλος της Συντονιστικής, Ρίζος Μαρούδας «με άδεια χέρια δεν γυρίζουμε πίσω», προσθέτοντας ότι προϋπόθεση για να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

Σχολιάζοντας την πρόθεση του μπλόκου των Τεμπών να προσέλθει στο διάλογο με τον πρωθυπουργό, ο Ρ.Μαρούδας είπε ότι ο καθένας θα κριθεί από τις επιλογές του.

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί συμβολική πορεία τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας, από το μπλόκο της Νίκαιας.

Η «απόβαση» των αγροτών στην Αθήνα -νωρίς το πρωί- σφραγίστηκε από επεισόδια με τραυματισμούς αστυνομικών, προσαγωγές, δακρυγόνα, πετροπόλεμο και ζημιές στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Είχαν σημειωθεί εκτεταμένα επεισόδια όταν ομάδα αγροτών επιχείρησε να απωθήσει τις δυνάμεις των ΜΑΤ και να προχωρήσει σε κατάληψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα ΜΑΤ τους απομάκρυναν με χρήση χημικών και λίγο αργότερα οι αγρότες, από την πλευρά τους, άρχισαν να πετούν ξύλα, σίδερα, ενώ από τη ρίψη αντικειμένων έσπασαν τα τζάμια του πρώτου ορόφου του υπουργείου.

Νωρίτερα, σημειώθηκε ένταση και στην πλατεία Καραϊσκάκη, όταν οι αγρότες επεδίωξαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό που είχε εγκλωβίσει φορτηγό με αγροτικά προϊόντα.

Οι αγρότες θέλησαν να φέρουν το φορτηγό με τα προϊόντα έξω από το υπουργείο και να τα μοιράσουν στους περαστικούς. Ωστόσο, ο αστυνομικός κλοιός εμπόδισε το φορτηγό να προσεγγίσει το κτίριο του υπουργείου, γεγονός που εξαγρίωσε τους αγρότες.

Οι αγρότες έφυγαν από το υπουργείο και κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Καραϊσκάκη, όπου κυνήγησαν δύο περιπολικά και άνδρες των ΜΑΤ, ενώ έριξαν στο δρόμο τα προϊόντα τους