Ακόμη 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, λόγω σοβαρών επιπλοκών από την γρίπη, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακού. Η ραγδαία αύξηση των νεκρών έχει θορυβήσει την επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας, δεδομένου ότι το κύμα της γρίπης δεν έχει ακόμη φτάσει στην κορύφωση του.

¨Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) από την αρχή του έτους έχουν καταλήξει 94 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά.

Επιπλέον, ιδιαίτερα σοβαρή είναι η κατάσταση 112 ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας.

Ο ειδικοί αποδίδουν την σφοδρότητα με την οποία πλήττει το κυρίαρχο για φέτος στέλεχος Α(Η1Ν1) όχι μόνον τους χρονίως πάσχοντες αλλά ακόμη και νέους, υγιείς, ανθρώπους, στο γεγονός ότι παραμένει χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας.

«Μας εντυπωσιάζει η επιθετικότητα του ιού», παραδέχεται στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι η δυναμική πορεία του ιού θα διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις ακόμη εβδομάδες.

Επιπλέον, ο ειδικός εφιστά την προσοχή των πολιτών επισημαίνοντας ότι «η γρίπη λειτουργεί σαν μία ‘πόρτα’ που επιτρέπει την είσοδο βακτηρίων όπως είναι ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος στον οργανισμό. Γι αυτό και οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται απαραίτητα τον γιατρό τους, προκειμένου να τους χορηγηθεί αντιβίωση εκτός των αντιιικών φαρμάκων».

Στο μεταξύ, το φετινό κύμα της γρίπης δοκιμάζει καθημερινά τις αντοχές του συστήματος υγείας, εξ’ αιτίας της αυξημένης ζήτησης κρεβατιών εντατικής φροντίδας.

Είναι ενδεικτικό ότι η λίστα αναμονής ασθενών για ΜΕΘ μετρούσε σήμερα 46 ασθενείς, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της υγείας τους.

Σημειώνεται ότι συνολικά έχουν νοσηλευτεί σε μονάδες όλης της χώρας 310 άνθρωποι, οι οποίοι νόσησαν βαριά μετά από μόλυνση τους από τον ιό Α(Η1Ν1).