Παραμένουν στα τρακτέρ τους οι αγρότες και μάλιστα σε πολλά μπλόκα σκληραίνουν την στάση τους, παρά τις ρωγμές που προκάλεσε στο μέτωπο του κλάδου τους η πρωτοβουλία κατάθεσης προτάσεων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών προχωρούν από σήμερα Τετάρτη σε πολύωρους πλήρεις αποκλεισμούς του αυτοκινητόδρομου Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση ελήφθη την Τρίτη το βράδυ στην συνέλευση των αγροτών που έγινε στις Μικροθήβες και περιλαμβάνει τον πλήρη αποκλεισμό ακόμη και των παραδρόμων που εξυπηρετούσαν τις συγκοινωνίες, αφού ο κόμβος παραμένει κλειστός από την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Σήμερα Τετάρτη, θα κλείσουν από τις 12 το μεσημέρι και μέχρι τις 6 το απόγευμα και τους δύο παράδρομους της εθνικής οδού, αλλά και τον παλιό δρόμο Βόλου-Αλμυρού.

Αυτό σημαίνει πλήρη διακοπή στις συγκοινωνίες μεταξύ βορρά-νότου, αφού και τα Τέμπη παραμένουν κλειστά εδώ και πολλές ημέρες.

Οι αγρότες της Φθιώτιδας είχαν αποφασίσει, πριν απειληθούν επεισόδια και άρουν τον αποκλεισμό τους το βράδυ της Τρίτης, να παρατείνουν μέχρι τα μεσάνυχτα τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στο ύψος του Μπράλου, κόβοντας κυριολεκτικά την Ελλάδα στα δύο.

Ο κύριος όγκος της κυκλοφορίας των ΙΧ εξελισσόταν μέσα από επαρχιακούς και αγροτικούς δρόμους, και κατευθυνόταν κυρίως προς την Αμφισσα, στην συνέχεια προς Δελφούς-Αράχοβα και Αθήνα.

Στην συνέλευσή τους, τα τέσσερα μπλόκα των αγροτών της Φθιώτιδας που βρίσκονται στον Μπράλο αποφάσισαν να σκληρύνουν την στάση τους τις επόμενες ημέρες, και μάλιστα ορισμένοι από αυτούς μιλούν για επανάληψη του ίδιου σκηνικού για σήμερα Τετάρτη.

Ενα βήμα πριν από τη συμπλοκή…

Ενα βήμα πριν τα επεισόδια έφτασαν το βράδυ της Τρίτης οι αγρότες, που είχαν κλείσει τον δρόμο στον κόμβο του Μπράλου, με οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων οι οποίοι έσπασαν τα μέτρα της αστυνομίας και κινήθηκαν απειλητικά εναντίον τους φτάνοντας σε απόσταση αναπνοής.

Τα μέτρα έσπασαν πρώτοι οι οδηγοί των φορτηγών οι οποίοι κινούνταν με κατεύθυνση από την Αθήνα προς τη Λαμία, και παρέμεναν για ώρες εγκλωβισμένοι σε ουρά οχημάτων που ξεπερνούσε και τα 20 χλμ.

Αμέσως μετά, οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων που βρίσκονταν ακινητοποιημένοι, είτε μέσα στην Λαμία, είτε στο εθνικό δίκτυο από τη Λαμία μέχρι τη Στυλίδα σε ουρά που ξεπερνούσε τα 15 χλμ., έσπασαν και αυτοί τα μέτρα της αστυνομίας και προχώρησαν προς την περιοχή του Μπράλου φτάνοντας πολύ κοντά στο μπλόκο των αγροτών.

Παράλληλα, άλλες νταλίκες μέσα από παράδρομους πλησίασαν στο μπλόκο των αγροτών.

Λίγο μετά τις 9 ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις και απειλήθηκαν επεισόδια ανάμεσα στους οδηγούς των φορτηγών και τους αγρότες, με τους τελευταίους να αποσύρουν τα τρακτέρ τους, γύρω στις 9.30, από το εθνικό δίκτυο για να αποφευχθούν οι συμπλοκές.

Ανάμεσα στις νταλίκες βρίσκονταν μπλοκαρισμένα και Ι.Χ. αυτοκίνητα, με τους επιβαίνοντες να υπόκεινται σε πολύωρη ταλαιπωρία, αφού σύμφωνα με τους αξιωματικούς της τροχαίας θα χρειάζονταν τουλάχιστον 3 με 4 ώρες μόνο για να απεγκλωβιστούν από το εθνικό δίκτυο, καθώς από τα διόδια της Αγίας Τριάδας μέχρι και τα Καμένα Βούρλα, σε μια απόσταση 20 χλμ., τα φορτηγά αυτοκίνητα είχαν καλύψει τα δύο από τα τρία ρεύματα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού από την Αθήνα προς τη Λαμία.

Ταυτόχρονα, γεμάτοι ήταν και οι χώροι στάθμευσης επί της Εθνικής Οδού μέχρι τα διόδια της Τραγάνας. Παρόμοιες εικόνες υπήρχαν και στο ρεύμα κυκλοφορίας του εθνικού δικτύου με κατεύθυνση από τη Λαμία προς την Αθήνα.

Επ’ αόριστον έχουν κλείσει οι αγρότες την ΕΟ Κορίνθου-Αθήνας, τόσο στην νέα όσο και στην παλαιά εθνική οδό, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το Καλαμάκι και να δημιουργούνται κατά διαστήματα μεγάλες ουρές αυτοκινήτων, ταλαιπωρώντας τους επιβαίνοντες.