Με τεράστια κενά σε όλη τη χώρα, καθώς η στάθμη της «δεξαμενής» της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδίατρους παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, έγινε η αντιστοίχηση όλων των πολιτών που διαθέτουν ΑΜΚΑ με οικογενειακούς γιατρούς.
Ειδικότερα, σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Υγείας αναφέρεται ότι η «η αντιστοίχιση ολόκληρου του πληθυσμού σε Οικογενειακούς Ιατρούς (ΟΙ) έγινε με σκοπό την επιτάχυνση και διευκόλυνση της διαδικασίας εγγραφής σε Οικογενειακό Ιατρό, όπως προβλέπεται στο άρθρο 19 του ν.4486/2017».
Και συνεχίζει: «Έτσι, κάθε κάτοχος ΑΜΚΑ και ΑΥΠΑ αντιστοιχίσθηκε τυχαία και ηλεκτρονικά με έναν Οικογενειακό Ιατρό, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 6 του ν.4486/2017».
Όμως, παρά τις ανακοινώσεις περί έναρξης του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγείας, που μεταξύ άλλων καθιερώνει ένα αυστηρό σύστημα παραπομπών σε ειδικούς ιατρούς, στην πράξη η εφαρμογή του είναι σε αρκετές περιπτώσεις…ανεφάρμοστη.
Μια έρευνα στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ φανερώνει ότι η κάλυψη της Αττικής σε οικογενειακούς ιατρούς είναι ανεπαρκής. Για παράδειγμα, στα Πατήσια εμφανίζεται να υπάρχει μόνον ένας οικογενειακός ιατρός, στο Αιγάλεω δύο και στο Κέντρο της Αθήνας 14.
Επιπλέον, στο Περιστέρι – το μεγαλύτερο δήμο των δυτικών προαστίων της Αθήνας με 139.000 και πλέον κατοίκους– αντιστοιχούν μόλις εννέα οικογενειακοί γιατροί ενώ στα βόρεια και βορειανατολικά προάστια στη Παλλήνη, στο Χαλάνδρι, στο Ψυχικό και στη Κηφισιά δεν είναι εγγεγραμμένος ούτε ένας οικογενειακός γιατρός.
Αντιθέτως, οι κάτοικοι των Χανίων, Κρήτης, έχουν στη διάθεση τους 50 γιατρούς ενώ στη Χίο μόλις εφτά.
Στον Αλμυρό δε, της Μαγνησίας εμφανίζεται μία ικανοποιητική λίστα γιατρών, εντούτοις πρόκειται για παθολόγους και γενικούς γιατρούς που υπηρετούν αποκλειστικά στο Κέντρο Υγείας και στα αγροτικά ιατρεία της περιοχής – σύμφωνα τουλάχιστον με στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ.
Και καθώς η περίπτωση του Αλμυρού δεν αποτελεί εξαίρεση, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επανήλθε χτες στο θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ασκώντας σκληρή κριτική αυτήν τη φορά στην «επίταξη», όπως τη χαρακτηρίζει, γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων των Κέντρων Υγείας να δεχτούν εγγραφές των πολιτών.
Σύμφωνα με τον ΙΣΑ η κίνηση αυτή είναι μια προσπάθεια του υπουργείο Υγείας «να αντιπαρέλθει του προβλήματος που προέκυψε με τους οικογενειακούς γιατρούς, οι οποίοι δεν επέδειξαν ενδιαφέρον ούτε για τις ΤΟΜΥ αλλά ούτε για τον ΕΟΠΥΥ». Πάραυτα, και επικαλούμενος το νόμο, ο ΙΣΑ υπογραμμίζει ότι η εγγραφή πληθυσμού ευθύνης σε γιατρό του κλάδου ΕΣΥ «δεν είναι υποχρεωτική αλλά μόνο δυνητική».
Ειδικότερα και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από τις 956 θέσεις γενικών γιατρών και παθολόγων για τη στελέχωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) οι υποψήφιοι δεν ξεπέρασαν τους 364, ενώ αντίθετα η ανταπόκριση των παιδιάτρων είναι μεγαλύτερη (έχει καλυφθεί σχεδόν το σύνολο των θέσεων).
Επιπλέον, το ενδιαφέρον των γιατρών στο σχετικό κάλεσμα του ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να είναι αναιμικό. Υπενθυμίζεται ότι η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία από τους 3.000 αυτοαπασχολούμενους Παθολόγους «η συντριπτική πλειοψηφία αρνείται να εισαχθεί σε ένα σύστημα που μας εξαναγκάζει μόνο σε υποχρεώσεις χωρίς το παραμικρό δικαίωμα, εργασιακό, επιστημονικό ή προσωπικό»
Πάντως και σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Υγείας, οι πολίτες πρέπει να επισκεφτούν την ιστοσελίδα http://rdv.ehealthnet.gr, με κωδικούς TAXIS και ΑΜΚΑ. «Η διαδικασία της εγγραφής ξεκινά με την υποβολή αίτησης εγγραφής εκ μέρους του Λήπτη Υπηρεσιών Υγείας και ολοκληρώνεται κατά την πρώτη επίσκεψή του στον Οικογενειακό Ιατρό επιλογής του».