Την εκτίμηση ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν φαίνεται να συγκεντρώνεται ο αριθμός των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οπότε «λογικά τον Μάρτιο θα πρέπει να έχουμε εκλογές», διατύπωσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι ασχέτως του πότε θα λήξει η διαπραγμάτευση εκείνο που πρέπει να απασχολήσει τον λαό είναι πως «ακόμα και αν μείνει στο παρελθόν η λέξη μνημόνιο θα εξακολουθούν να υπάρχουν όλοι οι νόμοι που ψηφίστηκαν» και «βεβαίως θα υπάρχουν τα μνημόνια διαρκείας, επιτήρηση μόνιμη, νέα μέτρα, προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών».
«Δεν υπάρχει περίπτωση καμία κυβέρνηση να πει ότι δεν θα κάνω τις μεταρρυθμίσεις που έχει στις κατευθύνσεις της η ΕΕ, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ» τόνισε, προσθέτοντας ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν διαφορετικό μείγμα διαχείρισης, αλλά συμφωνούν στη διαπραγμάτευση του χρέους, καθώς αμφότεροι το αναγνωρίζουν, και σημείωσε ότι είτε «κούρεμα» του χρέους, είτε «επιμήκυνσή» του, για τον ελληνικό λαό θα σημαίνει και πάλι αντιλαϊκά μέτρα.
Ανέφερε, επίσης, ότι το κόμμα του ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι λόγω «εμμονής» αλλά διότι «τη ΝΔ, την κυβέρνηση, την έχουμε γνωρίσει, την Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν έχουμε γνωρίσει και πρόκειται να τη γνωρίσουμε, και βεβαίως το θέμα είναι να μην τη γνωρίσουμε άσχημα, με άσχημες επιπτώσεις για τον λαό μας».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις κατακτήσεις της ελληνικής δημοκρατίας, 41 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει επανάπαυση στις δάφνες του παρελθόντος και πρόσθεσε ότι από τη σκοπιά των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα οι δημοκρατικές ελευθερίες πάσχουν στην Ελλάδα.
Επίσης, ο κ. Κουτσούμπας απέρριψε τα λεγόμενα περί «χούντας σήμερα» καθώς αυτοί που το λένε «δεν πρέπει να έζησαν τη δικτατορία».
«Είναι διαφορετικό ζήτημα η ανάλυση του ΚΚΕ ότι υπάρχει δικτατορία του κεφαλαίου», η οποία «θα πρέπει να ανατραπεί και να υπάρξει πραγματική δημοκρατία, αυτό που λέμε ο εργάτης να συμμετέχει σ’ αυτήν τη διαδικασία» σε όλους τους τομείς, «μέσα από γενικές συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς».
Ερωτηθείς για το ότι το ΚΚΕ «φαίνεται στάσιμο», είπε ότι έχει σημασία το ποιοτικό στοιχείο, που συνίσταται στο γεγονός ότι ένας κόσμος, παρόλο ότι δεν έχει καταλήξει στη συμπαράταξη με το ΚΚΕ, εντούτοις εκφράζει την εμπιστοσύνη του στο κόμμα, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στην δύναμή τους να αλλάξουν τα πράγματα και αυτό πρέπει να σκεφθούν και στις επόμενες εκλογές.