Σαφέστατο μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι δεν θα μετατρέψει την αξιωματική αντιπολίτευση σε δεκανίκι της παρούσας κυβέρνησης μετέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω των πρεσβευτών των άλλων 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, παραμονές της πρεμιέρας του στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), επεδίωξε ουσιαστικά να προϊδεάσει τους εταίρους για τις δικές του διαχωριστικές γραμμές και να προλάβει τυχόν πιέσεις για μια συναινετική στάση του κόμματος, την ώρα που η κυβέρνηση Τσίπρα ανοίγει πολλαπλά μέτωπα και εμφανίζεται εγκλωβισμένη στα δικά της αδιέξοδα.

Παράλληλα με τους ευρωπαίους εταίρους, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε νέο μήνυμα και στον Αλέξη Τσίπρα, το οποίο –σύμφωνα με όσα ανέφερε στους πρεσβευτές –θα μπορούσε να συνοψίζεται στη φράση: «Μόνος σου ή εκλογές». Η κατηγορηματική άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να στηρίξει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνδυάστηκε σχεδόν αναγκαστικά κατά τη χθεσική συνάντησή του με τους ευρωπαίους διπλωμάτες και με το ενδεχόμενο μια νέας προσφυγής στις κάλπες.

Ο ίδιος διεμήνυσε πως η ΝΔ δεν έχει ανάμειξη ούτε συμμετέχει στον νέο κύκλο εκλογολογίας, τον οποίο επίσης συνέδεσε με τα κυβερνητικά αδιέξοδα: «Δεν συμμετέχουμε στη συζήτηση περί εκλογών, που άλλωστε προκαλείται από στελέχη της συγκυβέρνησης» ήταν το δικό του σχόλιο σε σχετικές ερωτήσεις των διπλωματών.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ. Το Προσφυγικό κυριάρχησε στη συζήτηση γνωριμίας με τους 27 πρεσβευτές, αλλά η εσωτερική πολιτική κατάσταση ήταν πρόδηλο ότι απασχολεί έντονα τους εταίρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στις ιδεολογικοπολιτικές διαφορές με την κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ με τον τρόπο του συνέστησε στους εταίρους να μην επιδιώκουν ανεδαφικές συμμαχίες στην Ελλάδα, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στις δικές τους χώρες. Οι απαντήσεις του, κατά τις ίδιες πηγές, κάλυπταν και τα ερωτήματα που διατυπώθηκαν περί της συγκρότησης μιας οικουμενικής κυβέρνησης.

Επιπλέον, χωρίς περιστροφές ανέφερε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να στοιχηθεί πίσω από κυβερνητικές επιλογές που δεν μπορούν να «περάσουν» από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, όπως έγινε το περασμένο καλοκαίρι: «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια λειτουργία του πολιτεύματος με δυο πλειοψηφίες. Την πλειοψηφία για τα δύσκολα νομοσχέδια και μια άλλη, διαφορετική πλειοψηφία για τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις της συγκυβέρνησης. Αυτό δεν γίνεται πουθενά στην Ευρώπη» επισήμανε.

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ. Στη συνάντηση εργασίας του προέδρου της ΝΔ με τους 27 ευρωπαίους πρεσβευτές συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος και η συντονίστρια Εξωτερικών και Αμυνας, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία με τις παρεμβάσεις της δεν άφησε αμφιβολία για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει στη χάραξη της γαλάζιας διπλωματικής στρατηγικής και στη νέα οριοθέτηση των σχέσεων της ΝΔ με τους ευρωπαίους εταίρους.

Για το Προσφυγικό, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Ντόρα Μπακογιάννη επέκριναν τις απειλές του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, όπως αναδεικνύονταν από τις δηλώσεις του χθες στα «ΝΕΑ», επισημαίνοντας ότι «δεν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και δεν βοηθούν μια χώρα και έναν λαό που κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα μείζονος κλίμακας. Το ζήτημα», πρόσθεσαν, «ξεπερνά τις δυνατότητες κάθε κράτους-μέλους να το αντιμετωπίσει μόνο του και που γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι ευρωπαϊκό και αποτελεί κοινή πρόκληση. Σκέψεις και δηλώσεις σαν αυτές δεν θα δώσουν λύση στο πρόβλημα».

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΞΟΝΕΣ. Σύμφωνα με ανώτατες κομματικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε για το Προσφυγικό σε τρεις άξονες:

1.Τόνισε ότι είναι αναγκαίο να διαμορφώσει η ΕΕ μια ενιαία στρατηγική, επισημαίνοντας ότι η λογική του κλεισίματος των βορείων συνόρων που προβάλλεται από ορισμένους στην Ευρώπη είναι μια λάθος και αντιπαραγωγική προσέγγιση.
2. Υπογράμμισε τον προβληματικό ρόλο της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Ερντογάν πρέπει να γίνει πιο συνεργάσιμη, ιδίως σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης. Θα πρέπει, ακόμη, να αναθεωρήσει και την πολιτική της ελεύθερης βίζας που ακολουθεί προς ορισμένα κράτη, ιδίως βορειοαφρικανικά.

3.Προέβαλε την ανάγκη, ως προς την αποτελεσματική διαχείριση του όλου ζητήματος, να υπάρξει σαφής διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και οικονομικών και παράνομων μεταναστών.

Αντίστοιχη παρέμβαση αναμένεται να κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ και στην επικείμενη σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες (17-18 Φεβρουαρίου), ενώ προς την ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και στις συναντήσεις του με ευρωπαίους ηγέτες (Ανγκελα Μέρκελ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κ.ά.) και κοινοτικούς αξιωματούχους.