Με μια σκληρή ανακοίνωση αντέδρασε η ΝΔ στις πληροφορίες ότι η Αγκυρα εμπόδισε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος να προσγειωθεί για ανεφοδιασμό στη Ρόδο και να συνεχίσει μέσω Τουρκίας για Ιράν την περασμένη εβδομάδα. «Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι ανίκανοι να προασπίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας» τονίζεται.

Συγκεκριμένα, ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης, με αφορμή δημοσίευύμα της εφημερίδας Καθημερινή, σύμφωνα με το οποίο η Άγκυρα απαίτησε να αλλάξει σχέδιο πτήσης και να μην πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός το ταξίδι του στο Ιράν πετώντας με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος μέσω του εναέριου χώρου της Τουρκίας, εφόσον πρώτα θα ανεφοδιαζόταν στη Ρόδο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μας γεμίζουν με εντονότατη ανησυχία. Εάν πράγματι ισχύουν, αποδεικνύουν ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι ανίκανοι να προασπίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

»Ο κ. Τσίπρας υποχώρησε στην παράλογη και παράνομη απαίτηση της Τουρκίας, αλλάζοντας το αρχικό σχέδιο πτήσης. Επιπλέον, όμως, απέκρυψε το γεγονός αυτό και δεν προέβη σε δημόσια καταγγελία.

»Είναι εντυπωσιακή η αποσιώπηση και απόκρυψη της τουρκικής αυτής αυθαίρετης και προκλητικής συμπεριφοράς, επί θέματος που άπτεται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ζητούμε άμεση, επίσημη ενημέρωση από την Κυβέρνηση».