Τρικυμία εν συνόρω. Την ώρα που ο Ντόναλντ Τουσκ, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας ξόρκιζαν εν χορώ τα σενάρια έξωσης της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν και του κλεισίματος των βόρειων συνόρων της χώρας τόσο με την ΠΓΔΜ όσο και με τη Βουλγαρία, ο Πάνος Καμμένος δήλωνε με άνεση ότι θεωρεί δεδομένο πως κάποιες χώρες θα κλείσουν τα σύνορα με την Ελλάδα.
«Θεωρώ δεδομένο ότι έχουν ήδη πάρει απόφαση κάποιες χώρες της ΕΕ να κλείσουν τα σύνορα, είναι ξεκάθαρο. Εάν δεν παίρναμε το μέτρο που πήραμε με το ΝΑΤΟ, θα κινδυνεύαμε να έχουμε μια τεράστια ροή από τη μεριά της Τουρκίας και να έμεναν για κάποιο πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εδώ» δήλωσε στη συνέντευξή του στο Star ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από την κυβερνητική γραμμή αλλά και από τη θέση που διατύπωσε από αθηναϊκό έδαφος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου ότι ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν «δεν είναι λύση», καθώς δεν θα έκανε την Ευρώπη λιγότερο ελκυστική για τους πρόσφυγες. Από την πλευρά του, ο έλληνας Πρωθυπουργός αναφερόμενος στους τέσσερις της «ομάδας Βίσεγκραντ» (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) που επιδιώκουν να κλείσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, τόνισε ότι αυτό που απαιτείται είναι συντονισμένες δράσεις και όχι απόδοση ευθυνών στη γνωστή τακτική του blame game.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕΡΚΕΛ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και η Ανγκελα Μέρκελ εκφράζοντας δημόσια τη διαφωνία της με το κλείσιμο των συνόρων. Η γερμανίδα καγκελάριος το έθεσε ως στοίχημα τού πόσο θα λειτουργήσει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το πρόβλημα και να μη χρειαστεί κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας – ΠΓΔΜ και Ελλάδας – Βουλγαρίας από τους 28. Δεσμεύθηκε μάλιστα ότι στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παλέψει «με όλη της τη δύναμη» ώστε να υιοθετηθεί η λύση της εφαρμογής της συμφωνίας της Ενωσης με την Τουρκία.
Τούτων δοθέντων, η άτυπη πρεμιέρα της αυριανής Συνόδου Κορυφής θα είναι η νέα τριμερής συνάντηση που θα έχουν το πρωί της Πέμπτης οι Μέρκελ, Τσίπρας και Νταβούτογλου. Περισσότερα όμως για τις προθέσεις της Τουρκίας, η οποία έχει δεσμευθεί ότι θα καταθέσει το σχέδιό της για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών (σε αντάλλαγμα για τα 3 δισ. ευρώ που θα της παράσχει σε πρώτη φάση η ΕΕ), θα διαφανούν από τη μίνι Σύνοδο Κορυφής που θα έχει αύριο ο τούρκος πρωθυπουργός με τη συμμετοχή δέκα (ή 11) κρατών-μελών.

Εκτός από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ολλανδία, στην άτυπη Σύνοδο θα μετέχουν ακόμη το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, ενώ σύμφωνα με αναφορές του ευρωπαϊκού Τύπου, αυτή τη φορά έχουν προσκληθεί ακόμη η Σλοβενία, η Φινλανδία και η Πορτογαλία. Ερωτηματικό παραμένει αν θα παραστεί και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας.

Η σύνθεση της μίνι Συνόδου προϊδεάζει ότι οι χώρες της «συμμαχίας των προθύμων» (να υποδεχθούν πρόσφυγες στις χώρες τους) επιχειρούν να συνεννοηθούν με την Αγκυρα για την απευθείας μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο καθώς, όπως παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς η γερμανίδα καγκελάριος, το σχέδιο διανομής ανά κράτος-μέλος με βάση ποσοστώσεις έχει αποτύχει.

Ερωτηματικό ωστόσο παραμένει η τουρκική στάση. Και αυτό διότι σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανσού Μπιλγκίτς δήλωσε ότι οι σύροι πρόσφυγες δεν περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της συμφωνίας της Τουρκίας με την ΕΕ καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν διεθνείς υποχρεώσεις απέναντί τους, γι’ αυτό και, όπως είπε, πρέπει να γίνει διαχωρισμός τους από τους οικονομικούς μετανάστες.