Το σχέδιο B για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα λόγω του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών ενεργοποιούν ήδη οι Βρυξέλλες, καθώς σε ηγετικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμάται ότι μέχρι το καλοκαίρι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα περί τους 200.000 ανθρώπους, για τους οποίους δεν υπάρχει προς το παρόν καμία εγγύηση ως προς το αν, πώς και πότε θα αναχωρήσουν.
Η Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», προχωρά τις επόμενες ημέρες σε αλλαγή της νομικής βάσης της εντολής του επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστου Στυλιανίδη, ώστε να μπορούν να εκταμιευθούν άμεσα κονδύλια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα. Τα σχετικά κονδύλια, όμως, δεν θα εκταμιεύονται προς την κυβέρνηση, αλλά απευθείας σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και ΜΚΟ.
Δεν είναι παρά η έμμεση παραδοχή της αδυναμίας της κυβέρνησης κατά τους προηγούμενους μήνες να εκταμιεύσει τα κονδύλια που διέθετε η Κομισιόν μέσω άλλων Ταμείων για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η διεύρυνση του χαρτοφυλακίου του κύπριου επιτρόπου, ο οποίος θεωρείται επιτυχημένος στον τομέα του, αποτελεί και μια έμμεση ομολογία ότι από το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 7ης Μαρτίου δεν πρέπει να αναμένονται θαύματα και, πάντως, όχι κάποια θεαματική κοινή ευρωπαϊκή λύση που θα ανατρέπει πλήρως τα σημερινά δεδομένα. Σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, από τις επαφές της Κομισιόν με κράτη-μέλη ώστε να επανενεργοποιηθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης δεν έχουν προκύψει ενθαρρυντικά συμπεράσματα.
Κοινοτικές πηγές σημείωναν ότι οι κινήσεις της Κομισιόν σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με την απειλή του Αλέξη Τσίπρα να μπλοκάρει τις κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης Δευτέρας.
Κι αυτό διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργαζόταν πυρετωδώς το τελευταίο διάστημα για την αλλαγή της νομικής βάσης της εντολής του Χρήστου Στυλιανίδη, ώστε ο επίτροπος να μπορεί να εκταμιεύει άμεσα κονδύλια και για ανθρωπιστικές κρίσεις εντός της Ενωσης με αιχμή την Ελλάδα. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι τα κονδύλια δεν θα αφορούν σε καμία περίπτωση τους έλληνες πολίτες, αλλά τους πρόσφυγες.
Κυρίως, όμως, ότι τα χρήματα δεν θα εκταμιεύονται προς την κυβέρνηση, αλλά απευθείας προς ανθρωπιστικές οργανώσεις και ΜΚΟ (partners, όπως για παράδειγμα ο Ερυθρός Σταυρός ή η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες) που θα ασχολούνται επί του εδάφους με τους πρόσφυγες.
Το πρόγραμμα θα βρίσκεται υπό την επίβλεψη του Στυλιανίδη και οι λεπτομέρειες αναμένεται να οριστικοποιηθούν στην αυριανή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων και, πάντως, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας. Για τις λεπτομέρειες του σχεδίου ο κύπριος επίτροπος θα έχει διαβουλεύσεις στο τέλος της εβδομάδας στο Βερολίνο με τους γερμανούς υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών (Τόμας ντε Μεζιέρ και Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ), καθώς και με τον «σέρπα» της Ανγκελα Μέρκελ, Ούβε Κορσέπιους.
ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ 500-700 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πόροι του σχεδίου θα κινηθούν ανάμεσα στα 500 και τα 700 εκατ. ευρώ και αρχικά θα κατευθυνθούν προς την κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων, δηλαδή τη διατροφή, τη στέγαση και την ένδυση. Σε δεύτερη φάση, ωστόσο, η αντίληψη που κυριαρχεί μεταξύ των ιθυνόντων της Επιτροπής είναι η παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας να λάβει έναν χαρακτήρα που θα επιτρέπει στους πρόσφυγες να τη χρησιμοποιήσουν ώς έναν βαθμό κατά το δοκούν. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να λαμβάνουν έναν αριθμό κουπονιών που θα τους επιτρέπουν να ζουν χωρίς υποχρεωτικά να καταφεύγουν στα συσσίτια ή στους προσφυγικούς καταυλισμούς.