Τα ρέστα της παίζει η κυβέρνηση για να κλείσει ο λογαριασμός των έμμεσων φόρων 1,8 δισ. ευρώ, εφευρίσκοντας νέες επιβαρύνσεις από τις εισαγωγές καφέ έως την επιβολή φόρου στα ηλεκτρονικά και θερμαινόμενα τσιγάρα.
Για τον καφέ, αν θα βαφτιστεί φόρος ή ειδικό τέλος, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Το σενάριο όμως που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο αφορά επιβάρυνση 1 έως 2 ευρώ ανά κιλό κατά την εισαγωγή του καφέ, ανάλογα με το εάν το προϊόν έχει υποστεί επεξεργασία ή όχι. Η επιβάρυνση αυτή οδηγεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων, σε αύξηση των λιανικών τιμών κατά ποσοστό της τάξεως του 10% με 15% μαζί με την παράλληλη αύξηση του ΦΠΑ.
Προς το παρόν, το μόνο σίγουρο για τον νέο φόρο καφέ που ψήνεται είναι ότι δεν θα είναι ειδικός φόρος κατανάλωσης. Είναι οι ευρωπαϊκοί κανόνες στη μέση που δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο και στο παρελθόν αρκετές φορές τα κυβερνητικά σχέδια σκόνταψαν σε κοινοτικούς κανόνες ή σε θέματα πρακτικής εφαρμογής. Οπως για παράδειγμα ο φόρος στο Ιντερνετ, ο οποίος πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά δεν θα επιβληθεί λόγω πρακτικών ζητημάτων.
Σταδιακά πάντως και έως το 2018 όποιος έμμεσος φόρος υπάρχει (ή δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα) θα αυξάνεται για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές. Το μενού της νέας φοροεπιδρομής περιλαμβάνει αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, νέα τέλη στη συνδρομητική τηλεόραση και στα ξενοδοχεία, επιβολή ειδικού φόρου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα θερμαινόμενα τσιγάρα τα οποία έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά, τον νέο φόρο στον καφέ, ενώ κλειδωμένη είναι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ 23% στο 24% από την 1η Ιουλίου. Μόνο από τη νέα αύξηση του ΦΠΑ αναμένονται πρόσθετα έσοδα 450 εκατ. ευρώ, ενώ ο φόρος στον καφέ αναμένεται να εισφέρει περίπου 100 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.
Ο λογαριασμός των νέων μέτρων οριστικοποιείται αυτές τις ημέρες προκειμένου, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή στις 17-18 Μαΐου και να ψηφιστεί το Σαββατοκύριακο πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 24ης.
Ο ΕΝΦΙΑ. Στο ίδιο διάστημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει και η εκκρεμότητα με τον ΕΝΦΙΑ. Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται διάφορα σενάρια τα οποία σε κάθε περίπτωση ενσωματώνουν αύξηση των συντελεστών που ίσχυαν το 2015. Στο καλό σενάριο οι συντελεστές απλώς αυξάνονται προκειμένου να καλύψουν την απώλεια που προκύπτει από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών. Στο κακό –για τους ιδιοκτήτες ακινήτων –σενάριο οι αυξήσεις των συντελεστών θα είναι πολλαπλάσιες ώστε όχι μόνο να διασφαλιστεί η είσπραξη των 2,650 δισ. ευρώ που αποφέρει ο φόρος, αλλά να προκύψουν και 100-200 εκατ. ευρώ παραπάνω.