Το Σάββατο επέστρεψε το γνωστό χειμωνιάτικο γκρίζο χρώμα στο Βερολίνο. Αλλά η ατμόσφαιρα για τον Τσίπρα ήταν ζεστή. Επαιζε και «εντός έδρας»: στο 5ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που υποδέχτηκε θερμά τον μόνο πρωθυπουργό της στην ΕΕ. Στο βήμα είχαν προηγηθεί ο ισπανός σύντροφος που ζητούσε να κρατήσει η Αριστερά οπωσδήποτε τον κινηματικό της χαρακτήρα, η Σία Αναγνωστοπούλου με το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης και το σύνθημα «αντίσταση παντού όπου μπορούμε», ο πρόεδρος του ΚΚ Εσθονίας που μιλώντας ρωσικά αναπολούσε τη Σοβιετική Ενωση και τόνιζε την «ανάγκη να ελεγχθούν τα ΜΜΕ» για την εικόνα της κοινωνίας που μεταφέρουν. Ο Τσίπρας ξεκίνησε με τις «ιερές εικόνες» της Αριστεράς, Ρόζα Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπκνεχτ, για να καταλήξει στην κυβερνώσα Αριστερά που πρέπει να ανταποκριθεί στο «κάλεσμα της Ιστορίας», υποσχόμενος ότι δεν θα εγκαταλείψει τον λαό στους «yes-men». Η ένεση επαναστατικότητας ήταν αναγκαία μετά το «Ja» στη «Φράου Μέρκελ» την προηγούμενη ημέρα. Στη μιάμιση ώρα που κράτησε το γεύμα στην καγκελαρία το μεγαλύτερο μέρος φαγώθηκε με τις εξηγήσεις για τις εξαγγελίες των μέτρων για τους συνταξιούχους και τον ΦΠΑ στα νησιά. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε καν ενημέρωση από την Αθήνα –τουλάχιστον στον βαθμό και με τον τρόπο που θα έπρεπε να γίνει –δεν ήταν μόνο μία παραβίαση υποχρέωσης που απορρέει από το Μνημόνιο.
Το σημαντικότερο πρόβλημα για την Ανγκελα Μέρκελ ήταν η διάρρηξη της σχέσης εμπιστοσύνης που οικοδόμησε με τον Αλέξη Τσίπρα μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου. Παρά την αντιγερμανική ρητορεία που ανασύρει ανάλογα με τις επικοινωνιακές της ανάγκες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με αιχμή τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τη γερμανική κυβέρνηση ο Τσίπρας ήταν και παραμένει –τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση και της δεύτερης αξιολόγησης –ο άνθρωπος που θα υλοποιήσει το Μνημόνιο το οποίο υπέγραψε. Και στο περιβάλλον του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επικρατεί η εκτίμηση ότι «τουλάχιστον αυτός προσπαθεί». Ο πρόεδρος του SPD συναντήθηκε επίσης μαζί του σε μία ακόμη προσπάθεια «σοσιαλδημοκρατικοποίησης» του Τσίπρα.
Αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης έπρεπε να αποκαταστήσει ο Τσίπρας στη συνάντηση με τη Μέρκελ: να εξηγήσει στην καγκελάριο, εάν οι εξαγγελίες του είναι κίνηση τακτικής για εσωτερική κατανάλωση στην Ελλάδα ή είναι επιλογή να μην τηρεί πλέον τα συμφωνηθέντα. Τις διαφορές για το περιεχόμενο των μέτρων «δεν θα τις λύσουμε εδώ», φέρεται να είπε στον Τσίπρα η Μέρκελ, η οποία και στη δημόσια τοποθέτησή της παρέπεμψε στους θεσμούς. Δηλαδή, σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, στον Σόιμπλε, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι καλύπτει πλήρως τον υπουργό Οικονομικών στις επιθέσεις που δέχεται από την Αθήνα.
Για την ουσία των εξαγγελιών Τσίπρα, «κατ’ αρχήν πρέπει να δούμε αν υπάρχουν πράγματι τόσα λεφτά», λέει στα «ΝΕΑ» κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο. Και στο παρελθόν υπήρχαν αποκλίσεις ανάμεσα στα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης και τη Eurostat που ακολούθησαν στη συνέχεια. Και ο ΦΠΑ στα νησιά ήταν στα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης που μόλις έκλεισε. Γι’ αυτό ζητήθηκε η αξιολόγηση των θεσμών πριν εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τον ESM που αποφάσισε το τελευταίο Eurogroup. «Θέλουμε την αξιολόγηση των θεσμών γρήγορα», ήταν η επίσημη θέση του υπουργείου του Σόιμπλε. Εκεί θεωρούν ότι το προσχέδιο της αξιολόγησης των θεσμών δικαιώνει τις ενστάσεις τους. «Για μας είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εφαρμογή των μέτρων» σημειώνει κυβερνητική πηγή στα «ΝΕΑ».
Ευνοϊκή συγκυρία. Ο λόγος είναι απλός: το σημαντικότερο από τα μέτρα Ρέγκλινγκ είναι να αξιοποιηθεί η σημερινή ευνοϊκή συγκυρία στην αγορά για να διασφαλιστούν χαμηλά επιτόκια για το ελληνικό χρέος που έχει o ESM. Αυτό είναι προς όφελος και των δύο πλευρών. Περιμένουν λοιπόν στο υπουργείο του Σόιμπλε να μην υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην ενεργοποίηση των μέτρων Ρέγκλινγκ για το χρέος. Ενδεχομένως και αυτήν την εβδομάδα να υπάρξει μια λύση στο πρόβλημα που «χωρίς λόγο» όπως εκτιμούν στο Βερολίνο προκάλεσε η ελληνική κυβέρνηση. Αν συνυπολογιστούν και οι διακοπές των Χριστουγέννων, πρακτικά δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση.
Στην κόντρα με το ΔΝΤ ο Τσίπρας δεν μπορεί να βρει συμμάχους στο Βερολίνο. Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε υποσχέθηκαν στους γερμανούς βουλευτές τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο και δεν μπορούν να κάνουν πίσω. Περιμένουν θετική απόφαση, παρά τη φασαρία με το πρόσφατο άρθρο Τόμσεν και Ομπστφελντ –οι συντάκτες του παρά την κριτική λένε ότι το ΔΝΤ παραμένει στη βάρκα. Περιμένουν «αξιόπιστα μέτρα» για να διασφαλιστούν τα πλεονάσματα για τα οποία παραπέμπουν στην υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης και στην αποδοχή τους από το ΔΝΤ.