Νέα δεδομένα στην επίλυση του ονοματολογικού φαίνεται πως θέτει η άρνηση του σκοπιανού προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ να αποδεχθεί μία λύση υπό τον όρο του «erga ones», λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις περί «κατ’ αρχήν» συμφωνίας του Ζόραν Ζάεφ.
Σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο Meta, o πρόεδρος της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, αρνείται μία λύση για το Σκοπιανό υπό τον όρο του «erga ones» (σ.σ ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων, τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της χώρας).
Όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία της ΠΓΔΜ, «η θέση του προέδρου Ιβάνοφ βασίζεται σε αρχές και συγχρόνως είναι συνεπής με τις θέσεις όλων των προηγούμενων προέδρων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Αυτή η θέση είναι ότι ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται λύση στο ζήτημα της ονομασίας για όλες τις χρήσεις ή erga omnes».
Ταυτόχρονα, η ανακοίνωση συμπληρώνει πως ο αρχηγός του κράτους θα δεχθεί την Πέμπτη τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, προκειμένου να ενημερωθεί για όλες τις λεπτομέρειες που συζητήθηκαν στη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες.
Για «συμφωνία επί της αρχής» έκανε λόγο ο Ζάεφ
Νωρίτερα, για κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα μίλησε ο Ζόραν Ζάεφ, διευκρινίζοντας ωστόσο πως «δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία». Παράλληλα, αποκάλυψε πως η τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί «απόψε, αύριο ή την Παρασκευή».
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή τη συμπλήρωση του πρώτου έτους στην πρωθυπουργία της χώρας, ο κ. Ζάεφ σημείωσε πως «υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, ενώ οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στην επίσημη και νομική πλευρά της συμφωνίας», χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει ότι η λύση που προκρίνεται είναι το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε πως το πλάνο του για την εφαρμογή της συμφωνίας είναι η επικύρωση από το κοινοβούλιο πριν γίνει δημοψήφισμα. Κι αυτό, όπως είπε, γιατί τον Ιούλιο είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ όπου η Ελλάδα χωρίς συμφωνία και εφαρμογή της σκοπεύει να μπλοκάρει την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Μετά την επίτευξη της συμφωνίας, πρόσθεσε, «η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία».
Παράλληλα, ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι οι δύο χώρες δεν υπήρξαν ποτέ πιο κοντά σε λύση. «Αναγνωρίζεται η μακεδονική γλώσσα, επιβεβαιώνεται η ταυτότητα των Μακεδόνων» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.