Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έκαναν σεξ κυρίως το καλοκαίρι, όπως αποδεικνύουν τάφοι 765 βρεφών που βρέθηκαν στην έρημο. Τα περισσότερα βρέφη έχουν πεθάνει τους πρώτους μήνες της ζωής τους, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, κάτι που σημαίνει ότι η σύλληψή τους έγινε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Την ίδια περίοδο παρατηρούνται και οι περισσότεροι θάνατοι νεαρών γυναικών, καθώς πέθαιναν πάνω στη γέννα ή λίγο αργότερα.
Εκείνους τους μήνες ο Νείλος πλημμύριζε συχνά και οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι επειδή οι Αιγύπτιοι συνέδεαν τη γονιμότητα με τον ποταμό, η άνοδος της στάθμης των υδάτων ήταν το θεϊκό σημάδι για αναπαραγωγή.
Οι ερευνητές υπολογίζουν πως τον Μάρτιο και τον Απρίλιο γεννιόνταν 20% περισσότερα μωρά από ό,τι τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου.
Την ανακάλυψη έκαναν αρχαιολόγοι που έφεραν στο φως 765 τάφους βρεφών σε ένα νεκροταφείο στην όαση Ντάκλα της Αιγύπτου. Οι επιστήμονες προσδιόρισαν τον μήνα του θανάτου τους καθώς οι τάφοι έβλεπαν όλοι προς την ανατολή του ηλίου την ημέρα της ταφής του κάθε βρέφους. Επίσης, ανακάλυψαν ότι ανάμεσά τους ήταν 124 τάφοι βρεφών που είχαν πεθάνει 18 έως 45 εβδομάδες μετά τη σύλληψή τους.
Τα ευρήματα ήταν απρόσμενα για τους ειδικούς καθώς σε άλλους αρχαίους μεσογειακούς πολιτισμούς συνέβαινε το αντίθετο: Λιγότερα μωρά γεννιόνταν την άνοιξη καθώς η αφόρητη ζέστη τους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες μείωνε τη σεξουαλική επιθυμία και την ποσότητα του σπέρματος.
Στην όαση Ντάκλα ρυθμιστής της γονιμότητας της γης ήταν ο Νείλος και κατ’ επέκταση και της ίδιας της ζωής. Οταν πλημμύριζε το καλοκαίρι, οι κάτοικοι συμμετείχαν σε μεγάλες γιορτές προς τιμήν του.