Ενα ένα τα μεγάλα αστέρια του τένις ξεπερνούν τα προβλήματα και επιστρέφουν δυναμικά στα κορτ. Ο Ράφα Ναδάλ, ο Ρότζερ Φέντερερ και τώρα ήρθε η σειρά του Νόβακ Τζόκοβιτς.

Το παραμύθι στο τένις θα λέει λοιπόν ύστερα από χρόνια: Ηταν ένας Ισπανός, ένας Ελβετός και ένας Σέρβος. Φίλοι μεταξύ τους, αντίπαλοι μόνο στα κορτ, και αθλητές που πάντα προσφέρουν υψηλού επιπέδου τένις.

Ο Γερμανός Μπόρις Μπέκερ, που προπονούσε τον Τζόκοβιτς για δύο χρόνια (από το 2014 έως το 2016) ήταν ξεκάθαρος: «Τον Νόβακ πρέπει πάντα να τον σέβεστε».

Ο Τζόκοβιτς χάρηκε με την ψυχή του τη νίκη στο Γουίμπλεντον. Μίλησε με τους επίσημους, αγκάλιασε τον τριών χρονών γιο του Στέφαν, που ήταν στο box στην αγκαλιά της Γέλενα, ενώ το βράδυ Champions Dinner που παραδοσιακά οργανώνει το Γουίμπλεντον μοιράστηκε ένα χορό με την Γερμανίδα Αντζελικ Κέρμπερ, νικήτρια στο απλό γυναικών.

Ο Σέρβος πέρασε πολλά τον τελευταίο χρόνο. Πέρυσι τέτοια εποχή είχε τραυματιστεί στο Γουίμπλεντον στον αγώνα με τον Τόμας Μπέρντιχ και είχε υποχρεωθεί να αποχωρήσει. Αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα στον αγκώνα και ανακοίνωσε πως το τένις για αυτόν είχε τελειώσει αυτή τη χρονιά.

Τον περασμένο Ιανουάριο φτάνει ώς τον τέταρτο γύρο στο Οπεν της Αυστραλίας, ωστόσο παραπονιέται πάλι για προβλήματα στον αγκώνα. Στο Ρολάν Γκαρός μένει εκτός στα προημιτελικά από τον Ιταλό Μάρκο Σετσινάτο (Νο 72) και στη συνέντευξη Τύπου απογοητευμένος λέει πως μπορεί να μην αγωνιστεί στην περίοδο των χορτάρινων τουρνουά. Ωστόσο ο Τζόκοβιτς είναι πεισματάρης και δεν θέλει να εγκαταλείψει έτσι απλά μία σημαντική αγωνιστική περίοδο. Θέλει να παίζει τένις, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να είναι υγιής. Το πάλεψε και τα κατάφερε. Οταν έφτασε στον τελικό του Κουίνς, παραμονές του Γουίμπλεντον, πείστηκε ότι κάτι μπορεί να πάει καλά στη συνέχεια. Οταν νίκησε στον ημιτελικό τον Ράφα Ναδάλ σε αγώνα με συνολική διάρκεια περισσότερο απο πέντε ώρες, πρέπει να κατάλαβε ότι ήταν πλέον έτοιμος να επιστρέψει στους τίτλους. Με τη νίκη στο Γουίμπλεντον επέστρεψε και στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ έχει ανέβει στην 5η θέση της λίστας των αθλητών που αγωνίζονται για να προκριθούν στους τελικούς της ATP στο Λονδίνο (11-18 Νοεμβρίου).

«Αυτή είναι η νοοτροπία του. Αυτός που βλέπαμε τα δύο τελευταία χρόνια δεν ήταν ο πραγματικός Τζόκοβιτς. Δεν ξέχασε ποτέ το παιχνίδι του. Απλά έχασε για λίγο την αίσθηση του αγώνα», σχολίασε ο Πατρίκ Μουράτογλου, προπονητής της Σερένα Ουίλιαμς.

Η νίκη του Τζόκοβιτς στο Γουίμπλεντον στο οποίο δεν πήγε ως φαβορί θα τον βοηθήσει και στην αυτοπεποίθηση, αναγκαία ακόμα και σε τόσο σπουδαίους αθλητές.

Ο Σέρβος θυμήθηκε το τουρνουά στο Μαϊάμι, τον περασμένο Μάρτιο. «Εκείνες τις ημέρες αισθάνθηκα πραγματικά μετά από αρκετό καιρό ότι μπορώ να επικεντρωθώ στο παιχνίδι και όχι να σκέφτομαι αν θα πονέσω στον αγκώνα». Μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί να έχει μειώσει σημαντικά τη διαφορά με τους Ναδάλ και Φέντερερ.

Ο αγώνας του Μάρεϊ

Το Big 4 του τένις διαλύθηκε. Τουλάχιστον προς το παρόν. Οι τρεις επέστρεψαν. Ο μόνος που έχει μείνει πίσω είναι ο Αντι Μάρεϊ. Ο Σκωτσέζος είναι στο Νο 839 της παγκόσμιας κατάταξης, καθώς έχει ελάχιστα ματς τον τελευταίο χρόνο λόγω τραυματισμού. Θα προσπαθήσει κι αυτός να κάνει μία μικρή επιστροφή στη διάρκεια των τουρνουά σε σκληρή επιφάνεια. Η αρχή θα γίνει στην Ουάσιγκτον, τα βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι μπορεί να πάει στο Τορόντο και στο Σινσινάτι με τελικό σταθμό τη Νέα Υόρκη και το Φλάσινγκ Μέντου, το τελευταίο Γκραν Σλαμ του 2018.