

Το σκάφος περιπολίας 836 κάνει κύκλους γύρω από δύο πλατφόρμες άντλησης φυσικού αερίου, έξω από τις ακτές του Ισραήλ. Ο πλοίαρχος Ιλάν Λάβι κοιτά εικόνες από πιθανές απειλές: βάρκες γεμάτες εκρηκτικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, υποβρύχια, ρουκέτες και πυραύλους. «Πρέπει να φτιάξουμε έναν νέο αμυντικό φάκελο», λέει ο Λάβι, επικεφαλής του γραφείου σχεδιασμού του Ναυτικού, το οποίο έχει αναλάβει την προστασία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στον απεσταλμένο του πρακτορείου Ρόιτερ, Αρι Ραμπίνοβιτς. Αυτά τα ενεργειακά οικόπεδα φοβάται η ισραηλινή κυβέρνηση ότι αποτελούν πλέον προφανή στόχο για τους εχθρούς της χώρας και γι’ αυτό ανέθεσε στο Ναυτικό την προστασία τους.
Η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην παράκτια οικονομική ζώνη του Ισραήλ το 2009 άλλαξε την ενεργειακή πολιτική της χώρας, που μέχρι σήμερα εξαρτάτο από εισαγωγές. Ώς το τέλος της χρονιάς προβλέπεται να πραγματοποιηθούν 18 νέες γεωτρήσεις, με κόστος 1,8 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τα ισραηλινά κοιτάσματα φθάνουν τα 950 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που σημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες προς εξαγωγή.
ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Η κυβέρνηση από την αρχή δεσμεύθηκε να προστατεύσει τις εξορύξεις που κάνουν ιδιωτικές εταιρείες. «Τα ενεργειακά οικόπεδα αποτελούν στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο και το Ισραήλ θα τα προστατεύσει», λέει ο ισραηλινός αξιωματικός. Ενα κατάλληλο αμυντικό σύστημα θα κοστίσει περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια για να στηθεί και άλλα 100 εκατομμύρια ετησίως για να συντηρηθεί. Πόσο εύκολο όμως είναι να γίνουν τέτοιες δαπάνες σε μια χώρα όπου κυριαρχούν οι περικοπές και οι αυξήσεις στη φορολογία, για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα; Ανώτερος αξιωματικός του ισραηλινού Ναυτικού λέει ότι για τις περιπολίες στην περιοχή χρειάζονται τέσσερα νέα πλοία. Οπως παρατηρεί ο Αμίτ Μορ, στέλεχος της Eco Energy και πρώην σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, μαθήματα για την ασφάλεια των ενεργειακών κοιτασμάτων μπορούν να αντληθούν από την εμπειρία της Νιγηρίας και της Βόρειας Θάλασσας.
Χρειάζονται 40 λεπτά σε κατεύθυνση δυτικά από το λιμάνι του Ασντόντ για να φθάσει κάποιος στις δύο τεράστιες πλατφόρμες με το σκάφος περιπολίας 836, που είναι εφοδιασμένο με υπερσύγχρονο ραντάρ και επανδρωμένο με 12 πάνοπλους ναύτες. Η ακτογραμμή του Ισραήλ, 24 χλμ. μακριά, τις ημέρες που είναι καθαρή η ατμόσφαιρα φαίνεται από τις δύο πλατφόρμες που λειτουργούν στα οικόπεδα Ταμάρ και Γιαμ Τεθίς, τα οποία βρίσκονται και πιο κοντά στις ακτές. Επίσης ορατή είναι η Λωρίδα της Γάζας, στην οποία την εξουσία έχουν οι ισλαμιστές της Χαμάς, που έχουν ρίξει εκατοντάδες ρουκέτες στο Νότιο Ισραήλ. Οι πλατφόρμες βρίσκονται μέσα στο βεληνεκές των ρουκετών, που πάντως σπανίως πέφτουν με ακρίβεια. Η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ αποτελεί πιο μεγάλο κίνδυνο, καθώς πέρυσι έστειλε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος βαθιά μέσα στο Ισραήλ, σε μια απόσταση μεγαλύτερη από αυτήν που χωρίζει τις ακτές του Λιβάνου από τα ενεργειακά οικόπεδα.
ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΞΟΡΥΞΗ. Οι δύο συγκεκριμένες ισραηλινές πλατφόρμες αερίου έχουν ιδιωτικές ομάδες ασφαλείας που ενημερώνονται για κάθε σκάφος που πλησιάζει. Η μεγαλύτερη πλατφόρμα, που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο και η παραγωγή της ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο, δέχεται αέριο από το οικόπεδο Ταμάρ, που βρίσκεται βορειότερα, μέσω ενός αγωγού μήκους 150 χλμ. Την εκμετάλλευση του οικοπέδου έχει αναλάβει ένα αμερικανοϊσραηλινό κονσόρτσιουμ αντί 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.