Οι ακρίδες, τα σκαθάρια, τα μυρμήγκια και άλλα γνωστά ή άγνωστα έντομα πρωταγωνιστούν στην έκθεση που παρουσίασε χθες στη Ρώμη ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία. Μέσα σε 200 σελίδες, ειδικοί επιστήμονες του ΟΗΕ υπερτονίζουν τα οφέλη των βρώσιμων εντόμων –όπως τα ονομάζουν –στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο και το κυριότερο στην υγιεινή σίτιση εκατομμυρίων ανθρώπων που λιμοκτονούν.
Τα περισσότερα βρώσιμα έντομα, αναφέρεται στην έκθεση του Οργανισμού με σκοπό να ενθαρρυνθεί η εκτροφή τους, «βρίσκονται παντού και αναπαράγονται γρήγορα». Πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο και συνάμα μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, τα βρώσιμα έντομα «είναι πολύ ωφέλιμα ως διατροφικό συμπλήρωμα σε παιδιά που υποσιτίζονται», υπογραμμίζουν ακαδημαϊκοί βιολόγοι, οι οποίοι ανέλυσαν τη διατροφική αξία τους και συστήνουν ανεπιφύλακτα: «Τρώτε έντομα». Κάποια από αυτά, όπως ορισμένα είδη σκαθαριών, μερμηγκιών, γρύλων και ακρίδων, προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό σχεδόν την ίδια ποσότητα πρωτεϊνών με το άπαχο κόκκινο κρέας και το ψάρι. Για την ώρα, δεν έχει εξακριβωθεί –αλλά ερευνάται –η διατροφική αξία των αρθροπόδων, όπως οι αράχνες και οι σκορπιοί.
Σε μια προσπάθεια να κάμψουν τις δυτικές «προκαταλήψεις», οι επιστήμονες του ΟΗΕ σημειώνουν πως υπάρχουν μέρη του κόσμου όπου κάποια έντομα θεωρούνται εξαιρετικές λιχουδιές και οι λάτρεις τους πληρώνουν αδρά για να τα γευτούν. Στην Αφρική, λόγου χάριν, τέσσερα μεγάλα μπουκάλια του νερού γεμάτα ακρίδες μπορεί να κοστίζουν έως και 15 ευρώ.