Ολοένα και πιο απομονωμένος στην κεφαλή της Τουρκίας μοιάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το κόκκινο πανί των διαδηλωτών που φώναξαν και χθες συνθήματα εναντίον του στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγκυρα και σε άλλες πόλεις. Συγγνώμη από τους πολίτες για την «υπερβολική βία που χρησιμοποιήθηκε αρχικά εναντίον αυτών που κινήθηκαν με κριτήριο τον σεβασμό προς το περιβάλλον», ζήτησε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του, Μπουλέντ Αρίντς, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Μία ημέρα νωρίτερα, ο Γκιουλ είχε διαβεβαιώσει πως οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι κομμάτι της δημοκρατίας και είχε διαμηνύσει στους διαδηλωτές πως «το μήνυμα ελήφθη». Φτάνοντας στο Μαρόκο, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στο Μάγρεμπ, ο Ερντογάν είχε κληθεί να σχολιάσει τις δηλώσεις τού Γκιουλ. Φανερά ενοχλημένος, απάντησε πως δεν καταλάβαινε σε ποιο μήνυμα αναφερόταν. Ο ίδιος είχε μιλήσει νωρίτερα για διαδηλώσεις «υποκινούμενες από εξτρεμιστές».
ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΥ. Εν τη απουσία του Ερντογάν, Γκιουλ και Αρίντς κάνουν φανερή προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύματα. Εκτός αν δεν πρόκειται για σύγκρουση κορυφής αλλά για συμφωνημένη στρατηγική «κακού – καλών»… «Ως κυβέρνηση πήραμε το μάθημα από τα επεισόδια», δήλωσε χθες και ο Αρίντς, υποστηρίζοντας πάντως ότι «οι αστυνομικές δυνάμεις εκτελούν το καθήκον τους με αυτοθυσία» και πως «δεν χρωστάμε συγγνώμη σε εκείνους που προκάλεσαν καταστροφές στους δρόμους». Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης προανήγγειλε συνάντησή του με κάποιους από τους διοργανωτές της αρχικής διαμαρτυρίας στο πάρκο Γκεζί για τη σχεδιαζόμενη κατασκευή σε αυτό ρεπλίκας οθωμανικού στρατώνα. Ομως οι συμφιλιωτικές απόπειρες του ιδίου και του Γκιουλ δεν φαίνονται αρκετές να κατευνάσουν τα πνεύματα.
Η εξέγερση στην Τουρκία μετράει πια δύο νεκρούς, τον νεαρό διαδηλωτή που σκοτώθηκε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη από όχημα που έπεσε, εσκεμμένα κατά τα φαινόμενα, πάνω στο πλήθος και έναν ακόμα νεαρό, τον 22χρονο Αμπντουλάχ Κομέρτ, μέλος της νεολαίας του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, που σκοτώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Αντιόχεια, στην επαρχία Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Από το γραφείο του κυβερνήτη είχε αρχικά ανακοινωθεί πως ο νεαρός πυροβολήθηκε, είχε υπονοηθεί μάλιστα πως πυροβολήθηκε από άλλους διαδηλωτές που δρούσαν εμπρηστικά· επικαλούμενη εντούτοις τη νεκροψία, η Εισαγγελία ανακοίνωσε πως ο Κομέρτ υπέστη μοιραίο κάταγμα στο κεφάλι και τα τουρκικά κοινωνικά δίκτυα οργίαζαν χθες από φήμες πως χτυπήθηκε από δοχείο δακρυγόνου, όπως τόσοι ακόμα διαδηλωτές από την περασμένη Παρασκευή στην Τουρκία. Σύμφωνα με την Ενωση Τούρκων Γιατρών, τέσσερις άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ συνολικά 3.000 έχουν τραυματιστεί ελαφρά.
Τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά χθες σε μία από τις κεντρικές λεωφόρους που οδηγούν στην Πλατεία Ταξίμ, κοντά στους διαδηλωτές βρέθηκαν και πολλά μέλη της αριστερής Λαϊκής Συνομοσπονδίας Εργατικών Ενώσεων, που συνεχίζει σήμερα τη διήμερη «προειδοποιητική απεργία». Εκατοντάδες αστυνομικοί «οπλισμένοι» με αντλίες νερού είχαν πάρει θέση γύρω από την κεντρική πλατεία της Αγκυρας, κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο.
ΤΟΥΣ ΕΝΩΝΕΙ. Αναλυτές επισημαίνουν πως πέραν της δυσφορίας τους για τις αστυνομικές βιαιότητες και τις αυταρχικές παρεκκλίσεις του Ερντογάν, οι διαδηλωτές δεν έχουν ούτε κοινούς στόχους ούτε κάποιον ηγέτη που θα μπορούσε να τους οδηγήσει προς τα εμπρός. Προς το παρόν, πάντως, τους «οδηγούν» η αλαζονική στάση που επιμένει να κρατά ο τούρκος Πρωθυπουργός και οι εικόνες ή μαρτυρίες αστυνομικής βιαιότητας που συνεχίζουν να κατακλύζουν το Διαδίκτυο.