«Με λένε Sweetie (Γλυκούλα). Είμαι 10 ετών και ζω στις Φιλιππίνες. Κάθε μέρα κάθομαι μπροστά στην κάμερα του υπολογιστή μου και μιλάω με άνδρες: 10, καμιά φορά 100 την ώρα. Μου ζητούν να βγάλω τα ρούχα μου. Γδύνονται κι αυτοί».

Πρόκειται για μια εξομολόγηση που, αναμφίβολα, σοκάρει. Ευτυχώς, όμως, η Sweetie δεν είναι στ’ αλήθεια ένα δεκάχρονο κορίτσι, όπως ισχυρίζεται όταν συστήνεται στους συνομιλητές της.

Πρόκειται για ένα άβαταρ (σ.σ. έτσι ονομάζεται η γραφική απεικόνιση ενός ανθρώπου) ή, πιο απλά, για ένα λογισμικό που υποδύεται την ανήλικη.

Σκοπός της είναι να «ψαρέψει» παιδόφιλους οι οποίοι προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις ορέξεις τους νομίζοντας ότι έχουν να κάνουν με αληθινά παιδιά (όπως, δυστυχώς, συμβαίνει πολλές φορές).

«Αυτό που δεν ξέρουν είναι ότι δεν είμαι αληθινή. Είμαι ένα υπολογιστικό σύστημα που έχει φτιαχτεί ειδικά για να εντοπίζει τους ανθρώπους που κάνουν αυτές τις πράξεις», λέει η Sweetie.

Η «Γλυκούλα» γεννήθηκε στα εργαστήρια της ολλανδικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Terre des Hommes. Μέχρι σήμερα έχει «συνομιλήσει» με χιλιάδες άνδρες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι της ζητούν να προχωρήσει σε σεξουαλικές πράξεις μπροστά στη webcam της, νομίζοντας ότι είναι αληθινή.

Μέχρι σήμερα, αυτοί οι άνθρωποι έμεναν ατιμώρητοι. Την περασμένη Τρίτη, όμως, ένας Αυστραλός έγινε ο πρώτος παιδόφιλος στον κόσμο που καταδικάστηκε για πράξεις στις οποίες προέβη εις βάρος όχι ενός αληθινού ανθρώπου, αλλά ενός… άβαταρ.

Το όνομά του είναι Ρόμπερτ Σκοτ Χάνσεν και είναι 38 ετών. Δικαστήριο του Μπρίσμπαν τον καταδίκασε σε φυλάκιση δύο ετών, κρίνοντάς τον ένοχο για κατηγορίες που σχετίζονται με σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Διάλογοι που σοκάρουν

«Γεια σου, είσαι πραγματικά εννέα ετών;», ρώτησε τη Sweetie ο Χάνσεν στην αρχή του διαλόγου τους. Οταν πήρε θετική απάντηση, δεν έχασε χρόνο: «Μου αρέσουν οι ασιάτισσες γκόμενες. Είσαι “μέσα” για λίγη δράση; Είμαι γυμνός. Εχεις δει ποτέ γυμνό άνδρα;» είπε, μεταξύ πολλών άλλων, στο δεκάχρονο κορίτσι.

Σύμφωνα με τον δικαστή, δεν έχει σημασία αν επρόκειτο για πραγματικό παιδί ή για λογισμικό υπολογιστή. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο δράστης νόμιζε ότι είχε να κάνει με μια ανήλικη από τις Φιλιππίνες.

Η Sweetie μπαίνει σε chatrooms και «ψαρεύει» παιδόφιλους οι οποίοι σερφάρουν στο Διαδίκτυο με σκοπό να προσεγγίσουν μικρά παιδιά.

Μέσα σε μόλις 10 εβδομάδες περίπου 200.000 άνδρες από 71 χώρες ήρθαν σε επαφή μαζί της. Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, οι περισσότεροι από αυτούς ήταν άνθρωποι «υπεράνω πάσης υποψίας»: έχουν οικογένεια και παιδιά, καλή δουλειά και είναι υψηλού εισοδήματος και μορφωτικού επιπέδου.

Στην περίπτωση του Χάνσεν η οργάνωση Terre des Hommes κατέγραψε όλες τις «συνομιλίες» του με τη Sweetie, όπως επίσης και τις κινήσεις του μπροστά στην κάμερα και παρέδωσε το υλικό στην αυστραλιανή αστυνομία.

Η δράση της Sweetie ξεκίνησε στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για να τερματιστεί ο λεγόμενος «τουρισμός της webcam» (άνδρες μπαίνουν στο Διαδίκτυο και πληρώνουν παιδιά από αναπτυσσόμενες χώρες για να εκτελέσουν στην κάμερα σεξουαλικές πράξεις).

Οι ενστάσεις

Κάποιοι, όμως, δεν συμφωνούν με αυτή την πρακτική. Ο Τέρι Ο΄ Γκόρμαν, πρόεδρος του Αυστραλιανού Συμβουλίου Ατομικών Ελευθεριών, ανέφερε ότι η χρήση τέτοιων άβαταρ από ιδιωτικές οργανώσεις είναι «παρατραβηγμένη» και ισοδυναμεί με αδιάκοπη αστυνόμευση.

Στη Βρετανία κάποιες ομάδες αυτοπροσδιορίζονται ως «κυνηγοί παιδόφιλων» και εκθέτουν δημοσίως όσους θεωρούν ότι εμπλέκονται σε πράξεις παιδοφιλίας, προτού ενημερώσουν την αστυνομία.

Πέρυσι η βρετανική αστυνομία προειδοποίησε ότι αυτοί οι «κυνηγοί» συχνά καταστρέφουν τις ζωές αθώων ανθρώπων – ορισμένοι από τους οποίους οδηγούνται στην αυτοκτονία – και εμποδίζουν τον εντοπισμό των πραγματικών ενόχων.