Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) — μια συμμαχία στην οποία μετέχουν Κούρδοι, Τουρκομάνοι και Αραβες της Συρίας — έθεσαν τη Δευτέρα το βράδυ υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη Ταλ Ριφάατ, ανάμεσα στο Χαλέπι και στην Αζαζ, στην βόρεια Συρία, αποσπώντας την από ισλαμιστές αντάρτες, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι ΣΔΔ κατάφεραν να καταλάβουν ολόκληρη την πόλη, παρά τη συνέχιση των τουρκικών πληγμάτων από την άλλη πλευρά των συνόρων, με σκοπό να εμποδιστεί η προέλασή τους. Η Ταλ Ριφάατ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ήταν ένα από τα τελευταία σημαντικά προπύργια των ισλαμιστών ανταρτών στην επαρχία του Χαλεπιού.

Η νίκη αυτή των ΣΔΔ αποτελεί νέο σκληρό πλήγμα για τους αντάρτες, που έχουν υποστεί σειρά ηττών αφότου το καθεστώς εξαπέλυσε την 1η Φεβρουαρίου ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας. Οι αντάρτες είναι πάντως ακόμη σε θέση ισχύος στην Μάρεα, ανατολικά της Ταλ Ριφάατ, και στην Αζαζ, πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Οι ΣΔΔ είχαν καταφέρει πριν από λίγες μέρες να πάρουν τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου του Μίνιγ, έπειτα από σφοδρές μάχες με ισλαμιστές και άλλους αντάρτες.

Η τουρκική κυβέρνηση φοβάται ότι οι Κούρδοι — οι οποίοι ελέγχουν ήδη ένα μεγάλο μέρος της βόρειας Συρίας, θα καταλάβουν την Αζαζ, επεκτείνοντας την περιοχή που ελέγχουν σε ουσιαστικά ολόκληρη την παραμεθόριο.