Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε τη διεξαγωγή αμερικανο-ρωσικών συνομιλιών που θα επικεντρωθούν στις παραβιάσεις της εκεχειρίας στη Συρία, δύο ημέρες πριν από την επανάληψη στην Ελβετία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Οι ομάδες των παρατηρητών μας θα συναντηθούν με αυτές της Ρωσίας στη Γενεύη και στο Αμάν για αυτές τις παραβιάσεις της εκεχειρίας από τις κυβερνητικές δυνάμεις» δήλωσε ο Κέρι μιλώντας από στρατιωτική βάση της Σαουδικής Αραβίας, όπου είχε επαφές με αξιωματούχους του Βασιλείου.

Ο Κέρι δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει πως οι συνομιλίες μεταξύ των δύο συριακών πλευρών πρέπει να συνεχιστούν τη Δευτέρα και ότι η βία στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα μειώθηκε εντυπωσιακά.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον σαουδάραβα ομόλογό του Αντελ αλ-Τζουμπέιρ, ο Κέρι είπε ότι θα επικοινωνήσει με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν για το θέμα των παραβιάσεων, εκτιμώντας ωστόσο ότι τέτοιες παραβιάσεις δεν θα πρέπει αποτελούν εμπόδιο για τη διεξαγωγή των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν ικανοποίηση για την τήρηση «σε γενικές γραμμές» της εκεχειρίας, καταδικάζοντας παράλληλα «παραβιάσεις» της εκεχειρίας από τον συριακό στρατό.

Η εφαρμογή των συμφωνηθέτων για κατάπαυση του πυρός παρακολουθείται στην Ουάσινγκτον, στη Μόσχα, στη Λαττάκεια της Συρίας, στο Αμάν της Ιορδανίας και στη Γενεύη.