Τον θάνατο 22 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και παιδιά, από την τρομοκρατική επίθεση στην Αρένα του Μάντσεστερ, όπου έδωσε συναυλία η ποπ σταρ Αριάνα Γκράντε, επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της η βρετανική αστυνομία. Ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας του Μάντσεστερ, περιλαμβάνεται και ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος εκτιμάται ότι έδρασε μόνος του πυροδοτώντας εκρηκτικό μηχανισμό. Τουλάχιστον 59 άνθρωποι έχουν επίσης τραυματιστεί από την επίθεση, η οποία σημειώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ, στις 10.35 μ.μ. (00.35 ώρα Ελλάδας). Υπάρχουν και πολλοί αγνοούμενοι.

«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι ο δράστης της δολοφονίας σκοτώθηκε αφού πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό», ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάντσεστερ. Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της στο Twitter, η αστυνομία είχε εκτιμήσει ότι «πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση». Στη συνέχεια η αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη σύλληψη ενός23χρονου που φέρεται να σχετίζεται με την τρομοκρατική επίθεση στην Αρένα του Μάντσεστερ.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερίζα Μέι, μιλώντας έξω από την επίσημη κατοικία της στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, δήλωσε πως ο δράστης ήταν γνωστός στις Αρχές, οι οποίες όμως δεν είναι έτοιμες να ανακοινώσουν την ταυτότητά του. Η Μέι δήλωσε επίσης πως ο δράστης πραγματοποίησε μόνος την επίθεση, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές αν άλλοι τον βοήθησαν να την προετοιμάσει.

Μάρτυρες είπαν στο BBC ότι η έκρηξη έγινε μετά το τέλος της συναυλίας της αμερικανίδας ποπ σταρ Αριάνα Γκράντε σε χώρο έξω από το στάδιο, και ότι ήταν ισχυρή.

Τουλάχιστον μια έκρηξη ακούστηκε αμέσως μετά το τέλος του προγράμματος ενώ ο κόσμος ετοιμαζόταν να αποχωρήσει. Προκλήθηκε πανικός και ακολούθησαν σκηνές χάους. Οι θεατές άρχισαν να τρέχουν προς την έξοδο κλαίγοντας ή ουρλιάζοντας.Αρκετοί έπεσαν αιμόφυρτοι στο έδαφος.

«Ηταν τεράστια έκρηξη. Μπορούσες να την αισθανθείς στο στήθος σου. Προκλήθηκε χάος. Ολοι άρχισαν να τρέχουν και να ουρλιάζουν, προσπαθώντας να βγουν έξω» είπε η Κάθριν Μακφάρλαν, που βρισκόταν μέσα στον συναυλιακό χώρο.

«Ούρλιαζαν και έτρεχαν»

Η Εβι Μπριούστερ που παρακολούθησε τη συναυλία δήλωσε ότι «η Αριάνα Γκράντε μόλις είχε ολοκληρώσει το τελευταίο της τραγούδι στην σκηνή και τεράστια έκρηξη ακούστηκε».

«Ξαφνικά, όλοι άρχισαν να ουρλιάζουν και να τρέχουν προς την έξοδο» είπε.

Οπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, τραυματίες μεταφέρονταν αιμόφυρτοι έξω από τον συναυλιακό χώρο προκειμένου να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες ή να μεταφερθούν σε νοσοκομεία.Τουλάχιστον 60 ασθενοφόρα έφτασαν στο στάδιο.

Η Αστυνομία της Περιοχής του Μάντσεστερ πραγματοποίησε ελεγχόμενη έκρηξη σε ύποπτο αντικείμενο αρκετές ώρες μετά την έκρηξη. Αργότερα ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για ρουχισμό που είχε εγκαταλειφθεί κοντά στο στάδιο.

Μέι:«Αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση»

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερίζα Μέι συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφάλειας το πρωί της Τρίτης.

Χαρακτήρισε το επεισόδιο «αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση» και πρόσθεσε ότι «όλες μας οι σκέψεις βρίσκονται με τα θύματα και τις οικογένειες όσων έχουν επηρεαστεί».

Η έκρηξη στο Μάντσεστερ έγινε δυόμισι εβδομάδες πριν από τις εκλογές, τις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά.

Τα πολιτικά κόμματα στη Βρετανία τελικά συμφώνησαν να αναστείλουν την προεκλογική τους εκστρατεία μέχρι νεωτέρας.

Αναζητούν αγνοούμενους

Δεκάδες γονείς και φίλοι αγνοούμενων παιδιών έπειτα από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ στράφηκαν σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναζητώντας τους αγαπημένους τους.

«ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ: Σάφι Ρόουζ Ρούσος, 8 ετών. Αγνοείται μετά την επίθεση στο Μάντσεστερ», αναφέρει ανάρτηση του Άνταμ Τζ. Μπράουν στο Facebook, δίπλα στη φωτογραφία ενός χαμογελαστού κοριτσιού.

«Λευκό μπλουζάκι με τη φωτογραφία της Αριάνα (Γκράντε), τζιν φούστα, μαύρο καλσόν, μαύρες μπότες».

«Σας παρακαλώ… σας παρακαλώ retweet. Αναζητώ την κόρη μου και τη φίλη της», γράφει στο Tweeter ο Μάικλ Μάκινταϊρ που έχει αναρτήσει τη φωτογραφία της κόρης του Λόρα και της φίλης της Εϊλίντ.

Πολλοί γονείς περίμεναν τα παιδιά τους μέσα ή γύρω από το στάδιο όταν σημειώθηκε η έκρηξη στο φουαγιέ του χώρου την ώρα που χιλιάδες νέοι και γονείς πήγαιναν προς την έξοδο έπειτα από τη λήξη της συναυλίας.

Παρότι πολλοί έφηβοι κατάφεραν να βρουν μέσα στο χάος φίλους και συγγενείς, άλλοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος με τη βοήθεια περαστικών, κάποιοι οδηγοί ταξί μετέφεραν δωρεάν στα σπίτια τους πολλούς νεαρούς, ενώ υπήρχαν και εκείνοι που κατέφυγαν σε γειτονικά ξενοδοχεία.

Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ, η Τζ.Κ.Ρόουλινγκ, είναι μια από τους πολλούς εκπροσώπους του βρετανικού καλλιτεχνικού χώρου που βοήθησαν να διαδοθούν οι αναζητήσεις προσώπων μέσω retweets και αναρτώντας την πρόθεσή της να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο.

Τις πρώτες ώρες που ακολούθησαν την επίθεση, φωτογραφίες χαμογελαστών εφήβων και παιδιών που εξακολουθούσαν να αγνοούνται κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο με hashtag: «#PrayForManchester» (Προσευχηθείτε για το Μάντσεστερ).

Η πιο αιματηρή επίθεση…

Η Βρετανία βρίσκεται στη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα συναγερμού για τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της έχει κάνει γνωστό πως συλλαμβάνει σχεδόν ένα ύποπτο άτομο την ημέρα.

Το μακελειό στο Μάντσεστερ είναι η πιο αιματηρή επίθεση που έγινε στη Βρετανία από τις 7 Ιουλίου 2005 κατά την οποία τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας σκότωσαν στο Λονδίνο 52 ανθρώπους σε επιθέσεις κατά τριών συρμών του Μετρό και λεωφορείου.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Χαλίντ Μασούντ σκότωσε πέντε ανθρώπους στο Ουέστμινστερ, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικού.

Μηνύματα καταδίκης και συμπαράστασης

Τη συμπαράστασή τους προς τους συγγενείς των θυμάτων αλλά και τον αποτροπιασμό τους για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ εξέφρασαν μέσω Διαδικτύου πολιτικοί και διασημότητες από όλο τον κόσμο.

Δήλωση για λογαριασμό της βασίλισσας Ελισάβετ έκαναν τα Ανάκτορα μέσω Twitter. «Η Βασίλισσα εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια σε όλους αυτούς που επλήγησαν στα χθεσινά ειδεχθή γεγονότα στο Μάντσεστερ».

«Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου είναι στις οικογένειες του Μάντσεστερ», γράφει σε tweet η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Μελάνια Τραμπ.

«Σκέφτομαι και προσεύχομαι για όλους αυτούς που επλήγησαν από τη φοβερή έκρηξη. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για την εκπληκτική υπηρεσία εκτάκτων αναγκών», γράφει ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Το Λονδίνο στέκεται δίπλα στο Μάντσεστερ, οι σκέψεις μας είναι σε αυτούς που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν χθες και στη γενναία αποστολή της υπηρεσίας εκτάκτων καταστάσεων», γράφει το μήνυμα που ανάρτησε ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

Τα συλλυπητήρια του έστειλε και ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών της Βρετανίας Τιμ Φάρον:«Τα βαθύτατα συλλυπητήρια μου στα θύματα και στις οικογένειες του Μάντσεστερ. Όπως πάντα η υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων επέδειξε γενναιότητα και ετοιμότητα».

Ο διάσημος βρετανός αστέρας του ποδοσφαίρου Ντέιβιντ Μπέκαμ ο οποίος έζησε καιρό στο Μάντσεστερ δήλωσε συγκλονισμένος από το συμβάν. Σε μία ανάρτησή του στο Facebook αυτός ο πατέρας τεσσάρων παιδιών έγραψε: «Είμαι συγκλονισμένος ως πατέρας και ως άνθρωπος γι αυτό που συνέβη. Οι σκέψεις μου είναι σε όλους εκείνους που επλήγησαν σε αυτή την τραγωδία…».

Παρόμοια ανάρτηση ανέβασε και η σύζυγός του Βικτόρια Μπέκαμ.

«Είμαι συγκλονισμένος και απογοητευμένος από τα γεγονότα αυτά. Στέλνω την αγάπη μου στις οικογένειες των πληγέντων», έγραψε σε tweet ο πρώην τραγουδιστής των OASIS και νυν των Beady Eye Λίαμ Γκάλαχερ.

Την αγάπη του στην Αριάνα Γκράντε και στους θαυμαστές της έστειλε μέσω Διαδικτύου το αμερικανικό συγκρότημα Fifth Harmony: «Προσευχόμαστε για όλους αυτούς που συμμετείχαν χθες στη συναυλία, για την Αριάνα και τους θαυμαστές της».

Συλλυπητήρια απέστειλαν επίσης οι αμερικανίδες τραγουδίστριες Κέιτ Πέρι και Τέιλορ Σουίφτ, ενώ οι «γερόλυκοι» της ροκ Ρόλινγκ Στόουνς ανάρτησαν μηνύματα στο Twitter γράφοντας: «Είμαστε βαθιά σοκαρισμένοι από τη χθεσινή τραγωδία στο Μάντσεστερ. Στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας σε όσους επλήγησαν από τα χθεσινά γεγονότα».

Η αντίδραση της ποπ σταρ

Η τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε, σε πρώτη αντίδρασή της περίπου πέντε ώρες μετά το τραγικό συμβάν, έγραψε στο Twitter: «Είμαι συγκλονισμένη. Από τα βάθη της καρδιάς μου, πόσο πολύ λυπάμαι. Δεν έχω λέξεις»

Η Μάντσεστερ Αρένα, η μεγαλύτερη κλειστή αίθουσα στην Ευρώπη, άνοιξε το 1995 και έχει χωρητικότητα 21.000 θεατών, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην ιστοσελίδα της.

Χρησιμοποιείται για συναυλίες αλλά και αθλητικά γεγονότα.

ΗΠΑ: Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από την κατάσταση στο Μάντσεστερ.

Το υπουργείο σημειώνει ότι «δεν έχει πληροφορίες που να αναφέρουν συγκεκριμένη απειλή για μουσικές συναυλίες στις ΗΠΑ».

«Παρόλα αυτά, αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας γύρω από ανοιχτούς χώρους, αλλά και κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων, στο πλαίσιο λήψης έκτακτων μέτρων», τονίζεται στην ανακοίνωση.