Αναταράξεις ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού προκαλεί τελευταία ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων. Εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι διαδήλωσαν την Κυριακή, χωρίς να λείψουν κάποια επεισόδια, στο Παρίσι εναντίον του νομοσχεδίου Γάμος για Ολους που προωθεί η κυβέρνηση Ολάντ. Το νομοσχέδιο όμως έχει ήδη εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα περάσει και από τη Γερουσία. Στις ΗΠΑ τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Παρουσία εκατοντάδων διαδηλωτών, και των δύο στρατοπέδων, οι εννέα δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου καλούνται από χθες να αποφασίσουν αν η απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων στην Καλιφόρνια είναι συνταγματική και αν ο ομοσπονδιακός νόμος για την Προστασία του Γάμου, που ορίζει τον γάμο ως ένωση ανδρός και γυναικός, πρέπει να αναθεωρηθεί.
Η άποψη του Μπαράκ Ομπάμα είναι σαφής: «Κάθε Αμερικανός πρέπει να μπορεί να παντρεύεται τον άνθρωπο που αγαπάει», διαμήνυσε στο twitter. Υπέρ του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων τάσσεται πλέον και ο Μπιλ Κλίντον, ο ίδιος που είχε υπογράψει το 1996 τον νόμο για την Προστασία του Γάμου. Υπέρ του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων τάσσεται, ανάλογα με τη δημοσκόπηση, από το 46% έως το 58% των αμερικανών πολιτών, κι εναντίον το 36%-46%. Εννέα αμερικανικές πολιτείες καθώς και η Ουάσιγκτον επιτρέπουν σήμερα τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών ενώ δώδεκα άλλες επιτρέπουν τα «σύμφωνα συμβίωσης». Οι υπόλοιπες 29 απλώς απαγορεύουν τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων εντός των συνόρων τους.
Η Καλιφόρνια έχει βρεθεί και στις δύο αυτές κατηγορίες. Το 2004 ο τότε δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο επέτρεψε τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων. Εξι μήνες αργότερα, το πολιτειακό Ανώτατο Δικαστήριο τους απαγόρευσε. Λιγότερο από τέσσερα χρόνια μετά, το ίδιο δικαστήριο τους επέτρεψε. Κι έπειτα, στις εκλογές του 2008, οι ψηφοφόροι ενέκριναν σε δημοψήφισμα την Πρόταση 8, που τους απαγορεύει. Δύο ομοφυλόφιλα ζευγάρια δέχθηκαν τότε να ονομαστούν ενάγοντες και να γίνουν τα δημόσια πρόσωπα της προσπάθειας να ανατραπεί η Πρόταση 8 για να φτάσει πλέον η υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.Στη συνέχεια, το δικαστήριο έκρινε ότι η Πρόταση 8 είναι αντισυνταγματική και οι υποστηρικτές της έκαναν έφεση.
Οι δικηγόροι των δύο ζευγαριών επεχείρησαν χθες να πείσουν τους εννέα δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι καλούνται να λάβουν μία απόφαση εξίσου ιστορική με εκείνη που είχαν πάρει το 1967, ακυρώνοντας τις πολιτειακές απαγορεύσεις των διαφυλετικών γάμων. Ο Τζον Ρόμπερτς, ο διορισμένος από τον Τζορτζ Μπους πρόεδρος του Δικαστηρίου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι επιχειρούν να αλλάξουν την έννοια του όρου «γάμος». Ο δικαστής Αντονι Κένεντι σχολίασε ότι ανατρέποντας την Πρόταση 8, το Ανώτατο Δικαστήριο θα εισερχόταν σε «αχαρτογράφητα ύδατα». Παράλληλα, ο ίδιος έθεσε ζήτημα «νομικής ζημίας» για τα 40.000 παιδιά που μεγαλώνουν από ομοφυλόφιλους γονείς στην Καλιφόρνια, λέγοντας ότι «θέλουν οι γονείς τους να έχουν πλήρη αναγνώριση».
Το Δικαστήριο θεωρείται κατά πλειοψηφία συντηρητικό. Η τελική του απόφαση δεν θα ανακοινωθεί πριν από τα τέλη του Ιουνίου. Το πιθανότερο, προβλέπουν αναλυτές, είναι ότι θα επιλέξει τον δρόμο της σύνεσης, μια ενδιάμεση λύση, η οποία θα αφορά μόνο την Καλιφόρνια αποφεύγοντας να νομιμοποιήσει άμεσα τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων σε όλη τη χώρα.