Είναι γεµάτη τράπουλες και χαρτοπαίκτες σιωπηλούς, βυθισµένους στον δικό τους κόσµο. Κι όµως δεν είναι καζίνο ούτε χαρτοπαικτική λέσχη. Είναι η Κόρτλολντ Γκάλερι του Λονδίνου, όπου για πρώτη φορά θα βρεθούν µαζί τρία από τα σηµαντικότερα έργα του Πολ Σεζάν που προέρχονται από τη σειρά «Χαρτοπαίκτες».

«Είναι εντυπωσιακό ότι ώς σήµερα δεν είχαν ιδωθεί τα έργα αυτά µε τόση λεπτοµέρεια, ούτε έχουν ξαναπαρουσιαστεί όλα µαζί συγκεντρωµένα και αυτό είναι πολύ συναρπαστικό», λέει ο επιµελητής της έκθεσης Μπάρναµπαϊ Ράιτ.

Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκονται τρεις από τους πέντε «Χαρτοπαίκτες» του σηµαντικότερου µετα-ιµπρεσιονιστή ζωγράφου. Το ένα έργο ανήκει στην οικοδέσποινα Κόρτλολντ Γκάλερι, το δεύτερο προέρχεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και το τρίτο από το Μουσείο Ορσέ του Παρισιού. Ενα ακόµη έργο που δεν ταξίδεψε στο Λονδίνο ανήκει σε ιδιωτική συλλογή και δεν έχει εκτεθεί τα τελευταία 50 χρόνια, ενώ ένα άλλο βρίσκεται σε ίδρυµα της Πενσιλβάνιας των Ηνωµένων Πολιτειών και βάσει του ιδρυτικού του νόµου δεν επιτρέπεται ο δανεισµός του.

Τα συγκεκριµένα έργα χρονολογούνται τη δεκαετία του 1890, περίοδο κατά την οποία ο ζωγράφος είχε πάθει εµµονή για την παραγωγή έργων που θα µπορούσαν να φιλοξενηθούν σε µουσεία. Θα εκτίθενται από σήµερα και έως τις 9 Ιανουαρίου.