Τα μέσα ενημέρωσης είναι σαν το θερμόμετρο: όταν ανεβαίνει ο κοινωνικός πυρετός, τον καταγράφουν –αυτός είναι ο ρόλος τους. Οι κυβερνήσεις δυσφορούν, εξανίστανται, καταγγέλλουν –σαν να δημιουργεί η δημοσιογραφία τα κοινωνικά μέτωπα. Αλλά αυτή είναι η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση που θέλει να σπάσει το θερμόμετρο!

«Η αυτονόμηση των Μέσων είναι παθογένεια της δημοκρατίας», απεφάνθη χθες στέλεχος της κυβέρνησης. Τουλάχιστον η χούντα δεν διεκδικούσε δημοκρατικές δάφνες όταν επέβαλλε τη λογοκρισία στον Τύπο. Σήμερα η κυβέρνηση καταγγέλλει τα μη αρεστά ΜΜΕ ότι αυτονομούνται –από ποιον, άραγε –και προαναγγέλλει το κλείσιμό τους μέσω της «τακτοποίησης» του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού χάρτη.

Η νοσταλγία του γύψου είναι τόσο έντονη, ώστε ενδεχομένως να έλθει αργότερα η σειρά του Τύπου, παρά τη συνταγματική κατοχύρωση της ελευθεροτυπίας. Αλλωστε με τις επιλογές της για τον ρόλο του ΕΣΡ η κυβέρνηση έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν ασχολείται ιδιαιτέρως με τις συνταγματικές επιταγές όταν δεν ταιριάζουν στις πολιτικές της επιδιώξεις.

Οι κυβερνώντες ελπίζουν ότι μία κοινωνία αποκαμωμένη και φοβισμένη από τις συνέπειες της κρίσης –τις οποίες γιγάντωσε η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία –θα αντιμετωπίσει ως υπερθέαμα την κατακρεούργηση της ελεύθερης πληροφόρησης και των λειτουργών της, οι οποίοι άλλωστε έχουν αρκούντως συκοφαντηθεί όλα τα τελευταία χρόνια από πολλές πλευρές του πολιτικού μας συστήματος. Αλλά ο γύψος δεν κρατά παντοτινά.