Δέκα δισ. ευρώ φιλοδοξεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομικών από την «κυοφορούμενη» ρύθμιση για τα αυθαίρετα. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για το θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναμένουν πρόταση από το υπουργείο Οικονομικών για τη διευθέτηση του θέματος των αυθαιρέτων. Πηγές του ΥΠΕΚΑ έλεγαν χθες ότι «πλέον τον πρώτο λόγο για τα αυθαίρετα έχει το υπουργείο Οικονομικών». Η νέα ρύθμιση αναμένεται να είναι έτοιμη μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Από το ΥΠΕΚΑ ετοίμαζαν συνολική ρύθμιση για τα αυθαίρετα με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2010. Τώρα σε αναμονή της πρότασης του υπουργείου Οικονομικών, μελετούν – σύμφωνα με πληροφορίες- σενάρια προκειμένου να «μορφοποιήσουν» το νομοθετικό πλαίσιο χωρίς ακόμη να έχουν ξεκαθαρίσει ποιο χαρακτήρα θα έχουν τα μέτρα, όπως συνέβη για παράδειγμα με τους ημιυπαίθριους όπου η διευθέτηση γίνεται με ορίζοντα τα 40 χρόνια.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μελετούν ακόμη και τον «εξορθολογισμό» των προστίμων που αφορούν κυρίως τα αυθαίρετα που χτίστηκαν μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2004- που είναι ιδιαίτερα τσουχτερά σε σχέση με τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν το διάστημα 1983- 2003.
Κι αυτό γίνεται προκειμένου οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων να μπορούν να πληρώσουν τα πρόστιμα και το κράτος να έχει έσοδα για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού. Το σαφάρι για τον εντοπισμό των αυθαίρετων άνοιξε με τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν την Κυριακή από το υπουργείο Οικονομικών.
Με την ισχύουσα νομοθεσία, ιδιοκτήτης αυθαιρέτου 100 τ.μ. που χτίστηκε το 2004 και βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.250 ευρώ, θα πληρώσει πρόστιμο ανέγερσης 125.000 ευρώ και πρόστιμο διατήρησης 62.500 ευρώ τον χρόνο. Αν το ίδιο αυθαίρετο είχε χτιστεί πριν από το 2004, το πρόστιμο ανέγερσης θα είναι 2.900 ευρώ και το πρόστιμο διατήρησης 580 ευρώ τον χρόνο. Για την Αττική η εκτίμηση είναι ότι υπάρχουν 1,5 εκατ. αυθαίρετα, από τα οποία περίπου 150.000 βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις.
Στα μέτρα για την εξυγίανση της δημοσιονομικής διαχείρισης συγκαταλέγεται ακόμη και το τέλος διατήρησης των ημιυπαίθριων χώρων. Από τις εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη να βγουν κονδύλια από το Πράσινο Ταμείοπου προωθεί το ΥΠΕΚΑ- προκειμένου να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού.
Ωστόσο, χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε διευκρινίσεις σύμφωνα με τις οποίες «ο νόμος για την “Ταυτότητα Κτιρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μητροπολιτικές αναπλάσεις κι άλλες διατάξεις” που πρόσφατα ψηφίστηκε θα ισχύσει στο σύνολο των προβλέψεών του. Οι πόροι από το ειδικό πρόστιμο διατήρησης ημιυπαίθριων θα αποδοθούν στο Πράσινο Ταμείο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση αυτή κρίθηκε αναγκαία επειδή ο νόμος για τη διευθέτηση των παράνομα κλειστών χώρων πρέπει να είναι σύμφωνος με τις επιταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ετσι, αν τα χρήματα δεν καταλήξουν στο Περιβάλλον υπάρχει ο κίνδυνος ο νόμος- ύστερα από προσφυγήνα καταπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
ΣΚΕΨΕΙΣ «ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ»
των προστίμων προκειμένου οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων να μπορούν να πληρώσουν τα πρόστιμα
Ανοιξαν τα… ταμεία για τους ημιυπαίθριους
ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ – τυπικά τουλάχιστονθα μπορούν οι ιδιοκτήτες με παράνομα κλειστούς χώρους να πάνε στις πολεοδομίες προκειμένου να πληρώσουν τα πρόστιμα διευθέτησης. Χθες το απόγευμα απεστάλη από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής διευκρινιστική εγκύκλιος προς τις πολεοδομίες προκειμένου οι υπάλληλοι να ξέρουν ποια είναι τα απαιτούμενα συνοδευτικά έντυπα. Σε αυτά, μεταξύ άλλων, συγκαταλέγονται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη που περιγράφει τον χώρο, τεχνική έκθεση του μηχανικού κ.ά.