Ελέγχους και στην Ελλάδα για να εξακριβωθεί αν συγκεκριμένες τροφές,
πλούσιες σε υδατάνθρακες, περιέχουν την επικίνδυνη τοξική ουσία ακρυλαμίδιο
κάνει ο ΕΦΕΤ. Ήδη έρευνες που έγιναν στο εξωτερικό, έδειξαν πως τηγανητά και
ψητά τρόφιμα περιείχαν μεγάλες ποσότητες της ουσίας, η οποία προκαλεί καρκίνο
στα ζώα και πιθανώς στον άνθρωπο.
|
|
Στην Ελλάδα δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι σχετικές έρευνες, ωστόσο τα πρώτα
δείγματα των τοξικολογικών ερευνών επιβεβαιώνουν την αυξημένη παρουσία του
καρκινογόνου υλικού σε πολλά τρόφιμα που πωλούνται και στη χώρα μας.
Τηγανητές πατάτες, τσιπς, ψωμί, φρυγανιές, μπισκότα και δημητριακά μπήκαν
στο… μικροσκόπιο των επιθεωρητών της Ευρωπαϊκής Αρχής Ελέγχου Τροφίμων,
ύστερα από την περυσινή έρευνα του Σουηδικού Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, ο οποίος
σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης διαπίστωσε ότι πολλά τρόφιμα
περιέχουν υπέρμετρες ποσότητες ακρυλαμιδίου.
H ποσότητα του ακρυλαμιδίου που καταγράφηκε σε αρκετές περιπτώσεις τροφίμων
ξεπερνούσε κατά 2.500% το επιτρεπόμενο όριο λήψης από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι τοξικολογικές αναλύσεις των τροφίμων έδειξαν ότι η επικίνδυνη συγκέντρωση
του ύποπτου υλικού παρουσιάστηκε σε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, τα οποία
είτε έχουν τηγανιστεί είτε έχουν ψηθεί σε υψηλές θερμοκρασίες και για μεγάλο
χρονικό διάστημα.
«Το ακρυλαμίδιο έχει αποδεδειγμένες καρκινογόνες ιδιότητες σε πειραματόζωα,
ενώ, όσον αφορά τον άνθρωπο, θεωρείται πιθανός καρκινογόνος παράγοντας», λέει
ο δρ Μάρτιν Σλίαν, πρόεδρος των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην
ομάδα εργασίας «Ρυπαντές Τροφίμων – Ακρυλαμίδιο» – και το επιστημονικό αυτό
δεδομένο προκαλεί νέο, σοβαρό πονοκέφαλο στους καταναλωτές.
Τις έρευνες των Σουηδών για την περιεκτικότητα των τροφίμων σε ακρυλαμίδιο
επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα του αντίστοιχου φινλανδικού και ολλανδικού φορέα
τροφίμων, ενώ η Ευρωπαϊκή Αρχή συγκάλεσε σειρά έκτακτων επιστημονικών
συμβουλίων για τη λήψη δράσης και έδωσε εντολή σε όλες τις χώρες της
Ευρωπαϊκής Ένωσης να πραγματοποιήσουν σχετικές έρευνες.
Τι γίνεται στην Ελλάδα
|
Υπέρμετρες ποσότητες ακρυλαμιδίου βρέθηκαν στα τσιπς
|
«Στην Ελλάδα, μας έχουν ζητήσει να ελέγξουμε περίπου 10 ομάδες τροφίμων που
περιέχουν υδατάνθρακες και τα οποία κρίθηκαν επικίνδυνα σύμφωνα με τις έρευνες
άλλων χωρών», λέει η κυρία Χριστίνα Παπανικολάου, πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα
Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
Οι τοξικολογικές έρευνες σε μια σειρά προϊόντων ευρείας κατανάλωσης έχουν
αρχίσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος Αυγούστου.
Τα αποτελέσματα για τα πρώτα 10 δείγματα τροφίμων επιβεβαίωσαν τις υπόλοιπες
έρευνες. «Είναι ίσως νωρίς ακόμη να αποφανθούμε για την επικινδυνότητα αυτών
των τροφίμων», τονίζει η κ. Παπανικολάου, «ωστόσο σίγουρα προβληματίζει το
γεγονός ότι παρατηρείται υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου ακρυλαμιδίου σε
ποσοστό που ξεπερνά ακόμη και το 2.000%».
Ποιες λύσεις προτείνονται
Τα αποτελέσματα των ερευνών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προβληματίζουν ολοένα και
περισσότερο τους επιστήμονες, ενώ έχει κριθεί αναγκαίο να μην υπάρξει μεγάλη
δημοσίευση του θέματος, προκειμένου να αποφευχθεί ο δικαιολογημένος πανικός
των καταναλωτών.
Στη Σουηδία, αρκετές βιομηχανίες έχουν ήδη αρχίσει να τηγανίζουν ή να ψήνουν
τα προϊόντα τους σε μηχανές νέου τύπου, που χρησιμοποιούν χαμηλότερες
θερμοκρασίες. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται ο χρόνος προετοιμασίας των τροφίμων
και, ίσως, μειώνονται οι πιθανότητες αυξημένης συγκέντρωσης του ακρυλαμιδίου.
Οι επιστημονικές ομάδες της Ευρωπαϊκής Αρχής έχουν προτείνει επίσης στις
βιομηχανίες να αυξήσουν την αναλογία του λαδιού όταν τηγανίζουν.
Στο… στόχαστρο και ο ελληνικός καφές
|
|
Στο στόχαστρο των επιστημόνων θα βρεθεί και ένα από τα κλασικότερα
ελληνικά προϊόντα, ο ελληνικός καφές, και δεν είναι λίγοι όσοι πιθανολογούν
ότι θα σκεφτόμαστε πολύ πριν κατεβάσουμε την πρωινή γουλιά τού «πολλά βαρύ και
όχι». H μέθοδος του καβουρδίσματος που ακολουθείται για την παρασκευή του έχει
προκαλέσει υπόνοιες στους επιστήμονες ότι μπορεί να ευθύνεται για αυξημένη
ποσότητα ακρυλαμιδίου στο φλιτζάνι μας.