Το γερμανικό κράτος απέδειξε ότι νιώθει σήμερα πολύ πιο ισχυρό απ΄ όσο ένιωθε στα «πέτρινα χρόνια»: γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε την αποφυλάκιση της Μπριγκίτε Μονχάουπτ, μέλους της RΑF, της ένοπλης οργάνωσης που στη δεκαετία του 1970 είχε συγκλονίσει τη Γερμανία.


Ηαπόφαση του δικαστηρίου, ύστερα από αίτηση χάριτος που υπέβαλε η Μονχάουπτ, που βρίσκεται 24 χρόνια στη φυλακή, προκαλεί ζωηρές αντιδράσεις από τους συγγενείς των θυμάτων της. Εκείνο που τους εξοργίζει περισσότερο είναι ότι δεν εξέφρασε μεταμέλεια για τις απαγωγές και τους φόνους στους οποίους έλαβε μέρος ως μέλος της οργάνωσης RΑF στη δεκαετία του 1970. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας Χορστ Κέλερ εξετάζει αίτηση χάριτος που έχει υποβάλει ένας άλλος σύντροφος της Μονχάουπτ στην ίδια οργάνωση, ο Κρίστινα Κλαρ, ο οποίος βρίσκεται και αυτός 24 χρόνια στη φυλακή. «Δεν πρόκειται για χάρη, αλλά για μια απόφαση η οποία στηρίζεται σε ένα συγκεκριμένο νομικό σκεπτικό», ανακοινώθηκε από το δικαστήριο της Στουτγάρδης. «Η απόφαση στηρίζεται στην πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι ασφαλείας».

Το δικαστήριο γνωστοποίησε ότι η Μονχάουπτ, η οποία εξέτισε το ελάχιστο της ποινής που προβλέπεται από το γερμανικό Δίκαιο για τις πράξεις της, θα αποφυλακιστεί στις 27 Μαρτίου.

Πεντάκις ισόβια

Η «σκληρή» της RΑF Μπριγκίτε Μονχάουπτ, 57 ετών σήμερα, συνελήφθη το 1982 και καταδικάστηκε σε πεντάκις ισόβια κάθειρξη για τον ρόλο της στους φόνους διακεκριμένων προσωπικοτήτων της Γερμανίας, μεταξύ των οποίων ο βιομήχανος Χανς Μάρτιν Σλέγιερ, ο πρόεδρος της Ντόιτσε Μπανκ Γιούργκεν Πρόντο και ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Ζίγκφριντ Μπούμπακ.

Πολλά από τα μέλη της οργάνωσης αποφυλακίστηκαν ή τους χαρίστηκε το υπόλοιπο της ποινής τους και σήμερα εργάζονται ως δάσκαλοι, λογιστές, κινηματογραφιστές και δημοσιογράφοι- μερικοί από αυτούς με ψευδώνυμα. Μόνο τέσσερις, μεταξύ των οποίων η Μονχάουπτ, παραμένουν στη φυλακή. Εκείνη ήταν από τα ανώτατα στελέχη της δεύτερης γενιάς της RΑF, που συνέχισε τον ένοπλο αγώνα μετά τη σύλληψη και την αυτοκτονία (όπως την είχαν χαρακτηρίσει τότε οι Αρχές) του Μπάαντερ και της Μάινχοφ μέσα στα «λευκά κελιά» τους, στις φυλακές του Σταμχάιμ.

Διχασμένη η Γερμανία


Η απόφαση που έλαβε χθες το δικαστήριο της Στουτγάρδης επικρίθηκε από πολλούς πολιτικούς, πρώην αξιωματούχους των γερμανικών αρχών ασφαλείας και συγγενείς θυμάτων της RΑF. «Το θεωρώ μια διαστροφή της Δικαιοσύνης», δήλωσε ο Ντερκ Σλέγιερ, 54 ετών, που ο πατέρας του απήχθη τον Σεπτέμβριο του 1977 και κρατήθηκε όμηρος από τη RΑF, η οποία ζητούσε την αποφυλάκιση μελών της ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωσή του. Ο Χανς Μάρτιν Σλέγιερ, πρώην μέλος του ναζιστικού κόμματος, ο οποίος ήταν πρόεδρος της γερμανικής Ένωσης Εργοδοτών, εκτελέστηκε τελικά από τη RΑF σε ένα δάσος στη Γαλλία.

Άλλοι πάντως υπερασπίστηκαν την απόφαση του δικαστηρίου. «Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση να δείξει μεταμέλεια, όταν έχει εκτίσει το ελάχιστο της ποινής της», δήλωσε η Μπετίνα Ρελ από το Βερολίνο, συγγραφέας και κόρη της ιδρύτριας της RΑF Ουλρίκε Μάινχοφ, προσθέτοντας ότι η αποφυλάκιση της Μονχάουπτ δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα σε ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της μεταπολεμικής ιστορίας της.

Συνέλαβαν 15 άτομα


ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΑΤΟΜΑ που πιστεύεται ότι ανήκουν στη νέα γενιά των Ερυθρών Ταξιαρχιών συνέλαβε χθες η ιταλική αστυνομία σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Ιταλία. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Τζουλιάνο Αμάτο δήλωσε ότι πιθανότατα υπάρχουν και άλλα κέντρα παρόμοιας δραστηριότητας στη χώρα που δεν έχουν εξαρθρωθεί ακόμη. Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές 70 άτομα ανακρίνονται. Μεταξύ των στόχων αυτών των ατόμων περιλαμβάνονταν η κατοικία του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η έδρα της εταιρείας μέσων μαζικής ενημέρωσης Μediaset και τα γραφεία δεξιάς εφημερίδας. Τουλάχιστον δύο μέλη του συνδικάτου CGΙL είναι μεταξύ των συλληφθέντων. Οι δικαστές έχουν στην κατοχή τους βίντεο που δείχνει μερικούς από τους συλληφθέντες να εκπαιδεύονται σε πυροβόλα όπλα.

Τον καιρό της τρομοκρατίας


ΓΝΩΣΤΗ και ως «ομάδα Μπάαντερ-Μάινχοφ», η RΑF ήταν η πιο δραστήρια κομμουνιστική οργάνωση αντάρτικου πόλεων στη μεταπολεμική Γερμανία. Στα χρόνια της δράσης της ανέλαβε την ευθύνη για 34 φόνους και πολλές ένοπλες επιθέσεις.

● 1970. Ίδρυση της RΑF από τον Αντρέας Μπάαντερ, την Γκούντρουν Έσλιν, τον Χορστ Μάλερ, την Ουλρίκε Μάινχοφ και άλλους.

● 1974. Τα «λευκά κελιά». Ο συλληφθείς Χόλγκερ Μάινς πεθαίνει ύστερα από απεργία πείνας στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Σταμχάιμ.

● 1975. Δίκη συλληφθέντων στελεχών της RΑF στο Σταμχάιμ. Έναν χρόνο αργότερα, η Μάινχοφ βρίσκεται κρεμασμένη στο κελί της. Οι σύντροφοί της υποστηρίζουν ότι δολοφονήθηκε. Οι τρεις συγκατηγορούμενοί της καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη.

● 1977. Το «γερμανικό φθινόπωρο». Κύμα επιθέσεων από τη «δεύτερη γενιά» της οργάνωσης εναντίον στελεχών της πολιτικής και της οικονομικής ζωής προκαλεί εσωτερική κρίση στη Γερμανία.

● 1998. Με ανακοίνωσή της προς το πρακτορείο Ρώυτερ, η RΑF αναγγέλλει την αυτοδιάλυσή της.