Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΡΑΣΙΟΥ, σε μικρές ποσότητες, μπορεί να αυξήσει τον μέσο όρο ζωής του ανθρώπου. Αυτό ήταν το συμπέρασμα νέας έρευνας Ολλανδών επιστημόνων. Σύμφωνα με την έρευνα, η κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ- λιγότερο από ένα ποτήρι την ημέρα- συμβάλλει στη μείωση των θανάτων από καρδιοαγγειακά ή άλλου είδους αίτια. Ιδιαίτερα ωφέλιμη αποδείχθηκε η καθημερινή, περιορισμένη κατανάλωση κρασιού, καθώς συνδέθηκε με ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας.
Για τις ανάγκες της έρευνας μελετήθηκε ένα σύνολο 1.373 ανθρώπων, γεννημένων από το 1900 έως το 1920, κατοίκων της βιομηχανική πόλης Ζούτπχεν στην Ολλανδία. Η έρευνα διήρκεσε 40 χρόνια. Άρχισε το 1960 εξετάζοντας ορισμένα άτομα μέχρι τον θάνατό τους, ενώ τα υπόλοιπα μέχρι το έτος 2000. Μελετήθηκαν οι διατροφικές τους συνήθειες, η σχέση τους με το κάπνισμα και το αλκοόλ, το βάρος τους, σε συνδυασμό με ασθένειες όπως ο καρκίνος, το εγκεφαλικό, το έμφραγμα και ο διαβήτης.
Ανακαλύφθηκε ότι τα άτομα που έπιναν κρασί είχαν πιθανότητα να ζήσουν κατά 3,8 χρόνια περισσότερο από αυτούς που δεν κατανάλωναν καθόλου αλκοόλ, αλλά και κατά 2 χρόνια περισσότερο από αυτούς που προτιμούσαν κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό αντί του κρασιού. «Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι εάν κάποιος καταναλώνει αλκοολούχα ποτά, να συνεχίσει να το κάνει, αλλά με μέτρο», είπε η υπεύθυνη για την έρευνα Μαρτινέτε Στρέπελ. «Και αν πρέπει να διαλέξει κάποιο ποτό, τότε καλό θα ήταν να επιλέξει το κρασί, καθώς έχει ακόμα πιο θετικά αποτελέσματα σε σχέση με τα υπόλοιπα». Αν και η έρευνα δεν εξέτασε πού οφείλονται οι θετικές αυτές συνέπειες, ωστόσο η Στρέπελ υποστηρίζει ότι μπορεί να σχετίζονται με την αύξηση, εξαιτίας του αλκοόλ, της υψηλής σε πυκνότητα λιποπρωτεϊνικής χοληστερόλης ή στον περιορισμό της θρόμβωσης του αίματος.