ΝΕΟ ΕΥΡΩΧΤΥΠΗΜΑ, το έβδομο συνεχόμενο από τον Δεκέμβριο του 2005, δέχθηκαν χθες εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, που βλέπουν τις δόσεις τους σε καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες να σκαρφαλώνουν σε δυσθεώρητα ύψη. Πιστός στο «ραντεβού» του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι- όπως είχαν προεξοφλήσει οι αναλυτές- την αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ σε 3,75%, έναντι 3,5% μέχρι χθες, βάζοντας φωτιά στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών σε όλη την Ευρωζώνη, παρά τις αντιδράσεις πολιτικών και οικονομικών παραγόντων.

Συνολικά, από τον Δεκέμβριο του 2005, η ΕΚΤ έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ κατά 1,75 μονάδες (από το 2% στο 3,75%), επιβαρύνοντας το κόστος αποπληρωμής ενός μέσου στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο, ύψους 150.000 ευρώ, και 25ετούς διαρκείας με περισσότερα από 1.700 ευρώ μηνιαίως.

Πρόκειται για ένα επιπλέον χαράτσι, που επιδεινώνει τη θέση δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών που έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στο φάσμα της υπερχρέωσης, καθώς, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά, οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού έχουν «τινάξει στον αέρα» τον προϋπολογισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Και νέες αυξήσεις

Η θέση των δανειοληπτών αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς ο Ζαν Κλοντ Τρισέ στις δηλώσεις του άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων, όχι άμεσα αλλά μέσα στους επόμενους μήνες. Ο ισχυρός άντρας της ΕΚΤ επεσήμανε ότι η νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη παραμένει «ευνοϊκή», αν και άλλαξε τη φρασεολογία που είχε χρησιμοποιήσει τον προηγούμενο μήνα, αναφέροντας ότι το ύψος των επιτοκίων πλέον είναι «μέτριο» (αντί για «χαμηλό»). Αναλυτές εκτιμούν ότι η αλλαγή αυτή μετατοπίζει το ενδεχόμενο η νέα αύξηση να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον μετά από ένα τρίμηνο, όμως συγκλίνουν στην άποψη ότι εντός του έτους το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα φτάσει το 4%, διπλάσιο δηλαδή σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2005. Μάλιστα, ο κ. Τρισέ είπε ακόμη ότι η Τράπεζα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις διαπραγματεύ σεις μεταξύ των σωματείων και των φορέων για τις αυξήσεις στους μισθούς, μια φράση που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τα σωματεία των εργαζομένων στις χώρες- μέλη της Ευρωζώνης.

Δεν ανησυχεί για τα χρηματιστήρια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν ανησυχεί για την πρόσφατη βουτιά στα χρηματιστήρια, αν και εξακολουθεί να «παρακολουθεί πολύ προσεκτικά» την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στις κεφαλαιαγορές. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ αναγνώρισε ότι η πτώση των τιμών ήταν έντονη, αλλά θεωρεί ότι μια «επανεκτίμηση του ρίσκου» από τους επενδυτές δεν είναι ανησυχητική, καθώς έχει εμπιστοσύνη στα θεμελιώδη μεγέθη της ευρωπαϊκής οικονομίας.