Ποιος…

… είναι ο λαός που ενδιαφέρεται περισσότερο απ΄ όλους για το δράμα του Νταρφούρ; Οι Αμερικανοί. Σ΄ αυτή τη χώρα, όλοι χρησιμοποιούν τη λέξη «γενοκτονία». Οι περισσότεροι πολιτικοί έχουν εκφραστεί δημοσίως γι΄ αυτή την καταστροφή, η οποία εμφανίζεται τακτικά στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων. Ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές μπορεί να συναντήσει κανείς αυτοκίνητα που έχουν στον προφυλακτήρα τους το αυτοκόλλητο «Σώστε το Νταρφούρ». Στις 30 Απριλίου 2006, πενήντα χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Ουάσιγκτον εναντίον αυτής της «γενοκτονίας», περισσότεροι κι απ΄ όσους διαδήλωσαν τον τελευταίο καιρό εναντίον του πολέμου στο Ιράκ. Ακόμη και το Χόλιγουντ δείχνει έντονο ενδιαφέρον. Τον Νοέμβριο, οι ηθοποιοί Τζορτζ Κλούνι και Ντον Τσιντλ πήγαν στο Κάιρο για να συναντήσουν τον επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας. «Βρίσκομαι εδώ για να μην ξεχαστεί το Νταρφούρ», δήλωσε ο Κλούνι, που είχε απευθύνει δύο μήνες νωρίτερα μια παθιασμένη έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μαζί με τον Νομπελίστα Ειρήνης Ελί Βιζέλ.

Η εμπλοκή…

… διασημοτήτων βοηθά πολύ το κίνημα, λέει ο Τζον Χέφερναν, διευθυντής της Πρωτοβουλίας για την αποτροπή της γενοκτονίας στο μουσείο του Ολοκαυτώματος, στην Ουάσιγκτον. Το ίδρυμα αυτό, που «τιμά τη μνήμη του Ολοκαυτώματος δρώντας εναντίον των σύγχρονων ολοκαυτωμάτων», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου το 2004, όταν διαπίστωσε ότι στο Νταρφούρ διώκονται άνθρωποι λόγω της προέλευσής τους. Μερικούς μήνες αργότερα ακολούθησε η αμερικανική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τον εμφύλιο πόλεμο στο Νταρφούρ «γενοκτονία», σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ που προτιμούν να μιλούν για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Η κινητοποίηση…

… αυτή είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκούν η κοινότητα των μαύρων της Αμερικής, και ιδιαίτερα η Μαύρη Συνέλευση του Κογκρέσου (Congress Βlack Caucus), και οι χριστιανικές ενώσεις των Ευαγγελικών. Η κοινότητα των μαύρων εκφράζει την αλληλεγγύη της στις αφρικανικές φυλές που δέχονται επιθέσεις από τις πολιτοφυλακές των Αράβων (ζενζαουίντ). Η κινητοποίησή της ξεκίνησε τη δεκαετία του ΄80, όταν εκδηλώθηκε ο εμφύλιος πόλεμος στον Νότο. Στη συνέχεια, οι μαύροι έδωσαν τη σκυτάλη στους Εβραίους, που αποτελούν σήμερα την αιχμή του δόρατος του κινήματος. Τριάντα εβραϊκές ενώσεις συμμετέχουν στη Συμμαχία για τη σωτηρία του Νταρφούρ, έναντι μόλις δύο ενώσεων των μαύρων. Η Συμμαχία εκπροσωπεί σήμερα 130 εκατομμύρια άτομα όλων των ηλικιών, των φυλών, των θρησκευμάτων και των πολιτικών πεποιθήσεων. «Η συλλογική μας μνήμη από τις διώξεις και τη γενοκτονία μάς καθιστά αλληλέγγυους προς τους λαούς που διώκονται στο Νταρφούρ», λέει ο Ντέιβιντ Χάρις, διευθυντής της αμερικανικής εβραϊκής Επιτροπής. Σημείο…

… αναφοράς του κινήματος είναι οι Δημοκρατικοί, με πιο δραστήριους τον υποψήφιο για την προεδρία Μπάρακ Ομπάμα και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι. Ο στόχος είναι να ασκηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση στον πρόεδρο Μπους ώστε να διαθέσει πόρους για την προστασία των προσφύγων και να υποστηρίξει την αποστολή κυανοκράνων στην περιοχή. Όπως λέει ο Χέφερναν, «οι Ηνωμένες Πολιτείες χορηγούν μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια στο Νταρφούρ από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου».