Τα τελευταία χρόνια «τρέχει κατοστάρι» στον στίβο της τουριστικής ανάπτυξης, γι΄ αυτό και ο κεντρικός δρόμος στο Μονοδένδρι γεμίζει με πούλμαν και τα καλντερίμια με γκρουπ Ελλήνων και ξένων τουριστών, που έρχονται να θαυμάσουν το σπάνιας ομορφιάς τοπίο και τη θέα προς το φαράγγι από το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής (1412). Περπατώντας στα πλακόστρωτα ανηφορικά δρομάκια του Μονοδενδρίου θα δείτε την τρίκλιτη βασιλική εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (1804), την εκκλησία του Αγίου Μηνά με τον ωραίο τοιχογραφικό διάκοσμο, καθώς και το Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο και τη Σχολή Χειροτεχνίας με τα κεντήματα, δημιουργίες των μαθητριών της σχολής.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ…

* Φτάσετε μέχρι το… χείλος της Χαράδρας του Βίκου. Το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στον Βίκο είναι κτισμένο στο χείλος της ομώνυμης χαράδρας και το χωρίζουν 800 μέτρα λιθόστρωτο από την κεντρική πλατεία του χωριού Μονοδένδρι. Η μονή κτίστηκε τον 15ο αι., αποτελεί εξαιρετικό αρχιτεκτονικό σύνολο και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.

* Διασχίσετε τη χαράδρα του Βίκου, διαδρομή- μύθος για τους πεζοπόρους. Το μονοπάτι ενώνει τα χωριά Μονοδένδρι και Βίκο, στην αριστερή πλευρά της ρεματιάς του Βίκου. Η διαδρομή είναι κατάφυτη σε όλο το μήκος της και σε πολλά σημεία, ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση, ο πεζοπόρος αντικρύζει τις πλαγιές του φαραγγιού που υψώνονται 1.000 μέτρα ψηλότερα. Είναι διάσχιση και προκειμένου να επιστρέψετε στην αρχή της, πρέπει να έχετε φροντίσει για μεταφορικό μέσο. Η απόσταση είναι 11,5 χλμ. και η διάρκεια, χωρίς στάσεις, 4 ώρες και 30΄.

* Επισκεφθείτε το Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντροπου στεγάζεται στο ανακαινισμένο και διαμορφωμένο Αρχοντικό Πανταζή (του 1900, από τα ωραιότερα του Ζαγορίου) δίπλα στην κεντρική πλατεία. Στο ισόγειο θα βρείτε συλλεκτικά λευκώματα και αφίσες σχετικές με τις εκθέσεις που έχουν φιλοξενηθεί. Πολύ κοντά λειτουργεί και η Σχολή Χειροτεχνίας του Ριζάρειου Κέντρου με εκθεσιακό χώρο για κεντήματα και υφαντά που έχουν φτιάξει οι μαθήτριες της σχολής. (Πληροφορίες στα τηλ. 26530- 71573, 71382, 2107219502).

* Ψάξετε για την καλύτερη θέα στη χαράδρα του Βίκου. Ύστερα από 7,5 χιλιόμετρα χωματόδρομο από το Μονοδένδρι, αξίζει να πάτε στη θέση Οξυά. Στη διαδρομή θα δείτε και το περίφημο Πετροδάσος που δημιουργούν οι σχηματισμοί γιγάντιων σχιστολιθικών πλακών.

ΦΑΓΗΤΟ

Η « Ταβέρνα της Κικίτσας » είναι διάσημη για την κασόπιτά της, αλλά αξίζει να δοκιμάσετε και νοστιμότατη φασολάδα, ντόπιο μοσχαράκι ή γίδα βραστή. Στο « Μαντζάτο » μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε παραδοσιακές πίτες, μαγειρευτά και ψητά της ώρας, ενώ στην « Πύλη του Βίκου » μέσα στα πέτρινα καλντερίμια του Μονοδενδρίου προτείνονται μαγειρευτά φαγητά και της ώρας.