Μπορεί ο Γιανγκ Γου να έχει την προσοχή όλης της Κίνας στραμμένη στην αναμέτρησή του με την ισχύ του κράτους, όμως η γυναίκα του ανησυχεί.


Πάνε αρκετές μέρες από τότε που η Γου Πινγκ επικοινώνησε για τελευταία φορά με τον σύζυγό της, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στο σπίτι τους, στην κορυφή ενός κομματιού γης που έχει μετατραπεί σε ένα είδος «νησιού», καθώς οι εργολάβοι έχουν σκάψει ολόγυρά του τα θεμέλια για ένα νέο κτιριακό

ΓΙΑΝΓΚ ΓΟΥ

Το καταφύγιό του έχει μετατραπεί σε «νησί», καθώς οι εργολάβοι έχουν σκάψει γύρω του τα θεμέλια για ένα νέο κτιριακό συγκρότημα

συγκρότημα. «Δεν ξέρω τίποτε για τη φυσική κατάστασή του επειδή ουδείς μπορεί τώρα να σκαρφαλώσει ώς το σπίτι», λέει η Γου Πινγκ. «Είναι πολύ επικίνδυνο κι έτσι ανησυχώ γι΄ αυτόν».

Ο κ. Γιανγκ βαστάει εδώ και μια εβδομάδα. Κάτω από τα βλέμματα ολόκληρου του έθνους, ο 51χρονος αυτός ειδικός στις πολεμικές τέχνες δίνει αγώνα για να προστατεύσει τα δικαιώματά του από τις απαιτήσεις των εργολάβων που προσπαθούν από το 2004 να ισοπεδώσουν την κατοικία του στην πόλη Τσονγκίνγκ της Νοτιοδυτικής Κίνας.

Δεν φεύγουν

Ο ίδιος και η γυναίκα του αρνήθηκαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των άλλων 280 κατοίκων της συνοικίας τους, οι οποίοι άφησαν τα σπίτια τους με αντάλλαγμα αποζημίωση ή αντιπαροχή στο νέο συγκρότημα. Η κ. Γου λέει πως έχουν τον νόμο με το μέρος τους, πολύ περισσότερο που αυτό τον μήνα υιοθετήθηκε ο πρώ τος νόμος περί ιδιωτικής ιδιοκτησίας στην κομμουνιστική Κίνα, αν και δεν θα τεθεί σε ισχύ παρά τον Οκτώβριο.

Ο κ. Γιάνγκ σκαρφάλωσε ώς το σπίτι του την περασμένη Πέμπτη, μια μέρα πριν εκπνεύσει η προθεσμία που είχε θέσει η κυβέρνηση για να εκκενωθεί η ιδιοκτησία. Χρησιμοποιώντας σχοινιά, ανέβασε εφόδια, νερό και μπουκάλες αερίου, για να συντηρηθεί στη διάρκεια της πολιορκίας. Ύψωσε την εθνική σημαία στη στέγη και κρέμασε ένα πανό, στο οποίο είχε γράψει: «Η νόμιμη ιδιοκτησία ενός πολίτη δεν μπορεί να παραβιάζεται».

Η διαμάχη έφτασε στα ΜΜΕ


ΣΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ προσφέρθηκαν περίπου 210.000 ευρώ ως αποζημίωση ή δύο όροφοι ψηλά στο νέο κτίριο. Απέρριψαν και τις δύο προσφορές επειδή θέλουν το ισόγειο, ώστε η κ. Γου να στήσει εκεί το εστιατόριό της. «Δεν έχω άλλο αίτημα παρά να μου δώσουν ένα σπίτι παρόμοιο σε θέση με το σημερινό», λέει η κ. Γου.

Ο Ουάνγκ Χονγκτζού, ο δήμαρχος του Τσονγκίνγκ, έχει δηλώσει πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να διευθετήσει τη διαφορά, αλλά δεν θα ανεχθεί ένα εξωφρενικό αντίτιμο ή παράλογα αιτήματα.

Την Τετάρτη τοπικοί αξιωματούχοι έδωσαν στον κ. Γιανγκ άλλη μια μέρα για να εγκαταλείψει την ιδιοκτησία του. Τα κινεζικά ΜΜΕ παρενέβησαν στη συζήτηση. Σύμφωνα με την «China Υouth Daily», «αν η κυβέρνηση δεν σεβαστεί τα δικαιώματα του λαού σ΄ αυτή την περίπτωση, θα προκαλέσει υποψίες για το πώς αντιμετωπίζει τις περιπτώσεις στις οποίες συγκρούονται τα δικαιώματα του πολίτη με τα κυβερνητικά συμφέροντα».